Business Hi-Tech

IDC: Industria IT din Europa isi revine din recesiune

07.10.2004, 00:00 31

Industria IT de pe batranul continent isi revine din recesiune si va crea in urmatorii patru ani doua milioane de noi locuri de munca, taxele incasate de pe urma companiilor din domeniu urmand sa ajunga la circa 50 de miliarde de dolari pe an, spune compania de analiza americana International Data Corp. (IDC).
Regiunea EMEA, Europa, Orientul Mijlociu si Africa, genereaza incasari la bugetele statelor de 200 de miliarde de dolari pe an, iar cifra va creste in urmatorii patru ani. In domeniul IT, in regiunea EMEA activeaza noua milioane de oameni, spune IDC. "Industria informatica din Europa se relanseaza. Europa Occidentala a fost afectata de crahul dot-com si de recesiunea globala, dar pietele in curs de dezvoltare au crescut puternic si au mentinut nivelul general de crestere al industriei", a declarat un analist IDC.
Astfel, guvernele raman unul din principalii beneficiari ai dezvoltarii industriei IT in regiune, pentru ca nivelul somajului scade, iar taxele platite de companii sunt din ce in ce mai mari. Industria IT din regiunea EMEA ramane una din cele mai mari piete, iar in 2008 incasarile totale ale companiilor din domeniu se vor ridica la 360 de miliarde de dolari, spune compania americana. "Cele mai multe locuri noi de munca se vor crea in urmatorii patru ani in domeniul software. In multe din tarile in dezvoltare, balanta se inclina de la infrastructura IT (n.r. care era dominanta pana acum) spre industria software", a precizat analistul.
Studiul IDC a scos la iveala faptul ca mai bine de o treime din afacerile IT din zona analizata provin din zona Microsoft. "Pentru fiecare dolar castigat de gigantul producator de software, alte companii care produc solutii, aplicatii sau tehnologii compatibile au incasat circa 7,5 dolari", a spus analistul citat.
Cifra de afaceri a companiilor IT din Romaia a depasit anul trecut 25.400 miliarde de lei (aproape 750 milioane de dolari), conform MCTI. Oficialii romani au anuntat de asemenea ca mai bine 100 de companii locale au trecut de o cifra de afaceri de un milion de dolari pe an. In acest domeniu activau la finalul anului trecut pe piata locala peste 8.300 de companii.
Industria locala de software a adunat anul trecut incasari de 260 de milioane de dolari, iar cea hardware peste 700 de milioane de dolari, conform cifrelor facute publice de Observatorul European pentru IT&C (EITO). Cresterea din doemniul sftware a fost insa in jurul a 25-30 de procente, in timp ce incasarile distribuitorilor de echipament au crescut in medie sub zece procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO