Business Hi-Tech

IBM, Sony si Toshiba: Am creat cel mai rapid computer miniatural

08.02.2005, 00:00 15

Intr-un nou episod al luptei pentru suprematie pe piata divertismentului digital, producatorii IBM, Sony si Toshiba au anuntat fabricarea unui "supercomputer amplasat pe un cip", botezat Cell. Oficialii celor trei companii spun ca Cell este mai rapid decat procesoarele producatorilor consacrati precum Intel si AMD si ca ar putea revolutiona comunicatiile, piata multimedia si sectorul echipamentelor electronice.
Intel si AMD sunt in proces de dublare a vitezei procesoarelor (la 64 de biti) si de implementare a unei tehnologii numite "dual-core" (doua procesoare pe acelasi cip). Desi IBM, Sony si Toshiba vor oferi detalii despre tehnologia care sta la baza lui Cell abia saptamana viitoare, specialistii spun ca va avea patru procesoare si ca va fi mai rapid si mai flexibil decat cipurile Intel si AMD, scrie Financial Times.
Inginerii lucreaza la noul microprocesor inca din anul 2001. Zvonurile din piata spun ca Sony va amplasa cipul in viitoarea sa consola de jocuri PlayStation 3, programata pentru 2006, in timp ce Toshiba il va folosi pentru noile sale televizoare de inalta definitie ce vor fi lansate de asemenea anul viitor.
Grupul celor trei producatori sustine ca Cell va imbunatati calitatea semnalului video distribuit prin conexiunile de mare viteza la Internet, precum si calitatea grafica a jocurilor video.
Efectele noului supercip ar putea fi insa mult mai importante pentru dezvoltarea viitoare a industriei IT, comenteaza The New York Times. Cell ar putea contribui decisiv la aducerea PC-ului la comanda casei digitale, dar si la crearea unui "nou ecosistem de tehnologii care include Hollywood-ul, livingul si pietele echipamentelor stiintifice si de inginerie".
Introducerea lui Cell apare intr-un moment in care industria IT sufera de o scadere a investitiilor in design-ul de noi cipuri, pentru ca companiile au preferat sa foloseasca spatiul ramas liber pe cipurile deja fabricate pentru a adauga noi microprocesoare care sa sporeasca puterea echipamentelor, spun analistii.
Cell este capabil, in teorie, sa efectueze 256 de miliarde de operatiuni matematice pe secunda, ceea ce il claseaza in topul primelor 500 supercomputere din lume, scrie The New York Times. "Este ceva impresionant", a comentat un analist. "Cell este dovada ca inovatia in designul miniatural nu a murit".
Unii specialisti din piata au avertizat insa ca succesul comercial al noului cip nu este garantat dinainte, relateaza presa internationala. De pilda, Intel si Hewlett-Packard au facut eforturi mai mult de zece ani si au cheltuit sute de milioane de dolari pentru a fabrica procesorul Itanium, care nu se vinde insa asa cum era de asteptat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO