Business Hi-Tech

IBM Romania ataca Microsoft cu o solutie IT pentru companiile mici

IBM Romania ataca Microsoft cu o solutie IT pentru companiile mici

Oskar Laufer, IBM: E mai usor sa vindem Lotus Foundations in Romania decat in Germania

23.07.2009, 17:47 85

IBM Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor de servicii IT din lume, a lansat pe piata locala Lotus Foundations - o solutie IT dedicata companiilor mici si mijlocii, pozitionata ca un rival pentru produsul Small Business Server al Microsoft, numarul unu mondial in dezvoltarea de soft.

Solutia IBM are un pret care porneste de la aproximativ 1.000 de euro pentru companiile cu cinci angajati si include sistemele de operare pentru un server si cele cinci statii de lucru, solutii antivirus, antispam, e-mail, calendar, software de back-up si recuperare a datelor. Solutia include si alternativa IBM la Microsoft Office, suita Lotus Symphony - care ofera posibilitatea de a crea documente text, prezentari si foi de calcul tabelar. Lotus Symphony permite si rularea aplicatiilor realizate pentru sistemul de operare Microsoft Windows.

"Este prima oferta completa a IBM pentru companiile mici si mijlocii, care in standarde romanesti inseamna companii cu 5 pana la 150-250 de angajati. In Romania exista un potential urias pe aceasta piata, pentru ca sunt foarte multe companii mici si mijlocii care nu au o infrastructura IT robusta si bine pusa la punct. E mai usor sa vindem catre o companie mica de aici decat catre una din Germania, pentru ca acolo piata e matura si sunt putine firmele care nu au deja o solutie IT&C", a declarat intr-un interviu pentru ZF Oskar Laufer, care raspunde de dezvoltarea canalelor de vanzari pentru produsele Lotus in Europa Centrala si de Est. El estimeaza ca firmele locale vor fi interesate de oferta Lotus Foundations, in conditiile in care aceasta include si servicii de suport timp de un an. Pretul licentei pentru softul care se instaleaza pe server este de 221 de euro (fara TVA), iar pretul softului care se instaleaza pe fiecare PC este de 144 de euro (fara TVA) - ambele tarife incluzand serviciile de mentenanta si suport pentru un an.

Laufer, care raspunde de aproximativ trei ani de regiune, perioada in care a vizitat frecvent Romania si a discutat cu distribuitorii locali Omnilogic, Avnet si MB Distribution, este de parere ca exista mai multe tipuri de potentiali clienti pentru Lotus Foundations. "Una dintre categoriile de clienti de la care ne asteptam la comenzi este cea reprezentata de spitale mici, cabinete de stomatologie, mici institutii guvernamentale, firme de consultanta sau avocati." Solutia IT lansata de IBM nu include momentan suport pentru limba romana, ci doar pentru alte limbi din regiune precum maghiara sau turca.

Oskar Laufer spune ca IBM evalueaza posibilitatea de a localiza softul, precizand ca decizia de a include sau nu o tara pe lista produselor pentru care se face traducerea din limba engleza depinde de marimea pietei IT.

"Ungaria nu are mai multi locuitori decat Romania, dar valoarea pietei IT este mai mare acum. Stim insa ca Romania are un potential mai mare si de aceea lucram la dezvoltarea pietei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO