Business Hi-Tech

IBM lanseaza o suita office online gratuita

04.06.2008, 20:58 17

International Business Machine (IBM), al doilea mare producator de software din lume, a lansat o suita de tip office ce poate fi descarcata gratuit de pe internet, in incercarea de a pune capat monopolului Microsoft pe segmentul acestor aplicatii, scrie Bloomberg.
Suita, ce poarta numele Lotus Symphony, este deja utilizata de catre aproximativ un milion de oameni, care au inceput testarea programului in luna septembrie a anului trecut. Software-ul, care permite utilizatorilor sa creeze documente, tabele sau prezentari, este disponibil in 24 de limbi.
Debutul programului vine la doua saptamani dupa ce Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, a anuntat ca va face suita Office compatibila cu documente ce se afla in formate proprietare companiilor rivale. Masura, adoptata pentru a evita problemele antitrust, permite utilizatorilor de Microsoft Office sa lucreze mai usor cu documente produse de aplicatiile unor companii precum IBM, Google sau Sun Microsystems.
Pretul actiunilor IBM a scazut pe bursa din New York cu 1,6%, la 127,36 dolari. Cotatia titlurilor companiei s-a apreciat cu 18% de la inceputul anului.
Pentru a sustine noul software gratuit, IBM intentioneaza sa ofere contra cost servicii de asistenta tehnica sau mentenanta.
Vanzarile unitatii software a IBM au crescut cu 14% in ultimul trimestru, totalizand 4,85 mld. dolari (3,12 mld. euro). Segmentul reprezinta cea mai profitabila afacere din portofoliul IBM. Marja bruta de profit a diviziei s-a majorat la 84% in primul trimestru al anului, aproape dublu fata de rezultatele inregistrate de cea mai mare unitate IBM, cea a serviciilor.
Potrivit purtatorului de cuvant al companiei, Mike Azzi, suita Lotus Symphony poate aduce economii de 8 mil. dolari (5,14 mil. euro) pretului platit pe licente software de catre o firma cu 20.000 de angajati, respectiv 4 mil. dolari (2,57 mil. euro) pe taxe de actualizare a software-ului.
Chiar si in cazul in care doar jumatate din angajatii unei astfel de companii ar folosi noul software IBM, cheltuind 25.000 de dolari (16.080 euro) pe servicii de intretinere tehnica, aceasta ar reprezenta o economie de cateva milioane, a adaugat Azzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO