Business Hi-Tech

IBM a creat chipurile care se repara singure

11.08.2004, 00:00 14



Compania americana IBM a pus bazele tehnologiei eFuse, care permite componentelor electronice sa se reconfigureze si repare singure.



Aceasta abilitatate va schimba modul in care chip-urile (n.r. componente electronice individuale care compun un sistem) sunt concepute, fabricate si integrate in sisteme complexe precum computere, telefoane mobile sau aparatura electronica, spun oficialii IBM. "Tehnologia eFuse permite chip-urilor sa-si schimbe rutele interne pe care circula datele, la fel cum traficul pe un sistem de autostrazi poate fi controlat prin deschiderea unor noi benzi sau inchiderea altor tronsoane" a explicat Bernard Mayerson, vice-presedintele grupului de cercetari tehnologice de la IBM. Tehnologia eFuse este parte integrata dintr-un sistem care are capacitatea de a testa si monitoriza in permanenta performantele chip-ului. Daca este descoperita o eroare sistemul initiaza masuri de auto-corectare prin selectarea unor rute adiacente integrate in acelasi sistem. Pe langa capacitatea de a imbunatati performantele chip-ului in timpul functionarii, sistemul eFuse poate fi folosit si pentru a seta componentele electronice pentru anumite sarcini chiar si dupa livrare.



"eFuse va permite ca aceeasi componenta electronica sa poata fi folosita pentru mai multe tipuri de aplicatii, lucru care nu este posibil azi" a spus Martin Reynolds, analist al companiei de cercetari de piata Gartner. "In momentul de fata aceste chipuri sunt extrem de mici si contin sute de milioane de tranzistori. Nu toate aplicatiile au nevoie de toti acesti tranzistori simultan dar nu este viabil din punct de vedere economic sa se construiasca chipuri cu mai putini tranzitori, adica cu o putere mai mica de procesare. eFuse va permite aplicatiei sa decida ce parte a procesorului sa foloseasca si astfel mai multe aplicatii pot folosi mai eficient acelasi procesor lucru care se traduce in scaderea costurilor totale" a explicat Reynolds.



"Aplicatiile sunt diferite si incarca datele in mod diferit" a spus pentru NewsFactor, Susbu Iyer nginer care dezvolta tehnologii pentru cipurile de momorie la IBM. "In prezent serverele folosesc aplicatii software pentru a programa procesorul, care este tot un chip, de fiecare data cand computerul este pornit. Aceasta informatie se pierde insa cand are loc o restartare sau o oprire. eFuse va permite ca informatia sa fie stocata in chip nealterata, pana cand are loc o noua programare dupa alte nevoi" a explicat Iyer telul sau in privinta acestei noi tehnologii.



IBM implementeaza eFuse intr-o mare varietate de aplicatii, inclusiv in microprocesoarele foarte puternice bazate pe PowerArchitecture, folosite in retelele de servere. "In timp eFuse va fi implementata pe toate categoriile noastre de chipuri" a promis Iyer. "De exemplu, in viitor clientii isi vor putea descarca un update pentru chipurile din computerele personale astfel incat sa le optimizeze pentru diferite tipuri de aplicatii pe care poate nu le foloseau atunci cand si-au cumparat computerul. In prezent acest lucru nu este posibil si utilizatorul poate fi fortat de natura aplicatiilor chiar sa-si schimbe computerul" a explicat el modul in care specialistii IBM vad viitorul computerelor personale.



Inginerii de la IBM ne asigura ca eFuse nu va necesita introducerea de noi materiale si nu va complica procesul de productie. In prezent eFuse este inclusa in chipurile produse de compania sinonima cu evolutia computerului personal in fabricile din New York si Vermont. andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO