Business Hi-Tech

Huawei România: Operatorii telecom din România vor investi 500 de milioane de euro pentru 5G

Vlad Doicaru, director afaceri publice în cadrul Huawei România

Vlad Doicaru, director afaceri publice în cadrul Huawei România

Autor: Ioana Nita

25.10.2018, 00:07 527

Operatorii de telefonie mobilă din România vor investi în total circa 500 milioane euro pentru dezvoltarea infrastructurii 5G în următorii ani, în condiţiile în care tehnologia 5G va revoluţiona businessul telecom precum şi pe cel al companiilor, fiindcă va permite conectarea la diferite obiecte cu inteligenţă artificială şi machine learning.

„Conform estimărilor, investiţiile operatorilor ar putea să crească chiar şi cu 30% (faţă de volumul uzual pe care îl au alocat pentru modernizarea infrastructurii – n.red.), dar pe o perioadă de timp mai mare - 2020-2025. Spre exemplu, un operator mare din Marea Britanie a anunţat că deja vrea să instaleze cel puţin 1.000 de staţii de bază până în 2025 doar pentru 5G, un alt operator mare din Germania a anunţat că va investi 20 de miliarde de euro până în 2025 în infrastructură şi echipamente noi. În România, ne îndreptăm spre investiţii cumulate de jumătate de miliard de euro ale operatorilor mobili“, a declarat în cadrul emisiunii ZF Live Vlad Doicaru, director afaceri publice în cadrul Huawei România, unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii şi echipamente pentru industria telecom, atât la nivel global, cât şi local.

Marii operatori telecom care activează pe piaţa locală au anual bugete de investiţii de peste 100 mil. euro, care merg atât în modernizarea infrastructurii de tele­co­municaţii, cât şi în dezvoltarea de soluţii şi servicii noi.

„Ar fi bine să privim tehnologia 5G nu din perspectiva de creştere de bandă, ci din perspectiva latenţelor, care este extrem de importantă atunci când vine vorba spre exemplu despre maşini conectate, realitate virtuală şi realitate augmentată. Acestea tehnologii crează împreună o nouă industrie şi dezvoltă verticale de industrie separate, fiindcă pe lângă consumatorul uman avem şi consumatorul industrial“, a menţionat el, adăugând că în cazul unui site 5G se poate ajunge până la un milion de conexiuni.

La nivel european, anul acesta au avut deja loc licitaţii pentru acordarea frecvenţelor destinate tehnologiei 5G.

„Anul acesta au avut loc două licitaţii de spectru, una în Marea Britanie unde cei care au licitat au cumpărat deja spectrul pentru 5G, suma plătită fiind de 1,4 miliarde de lire sterline. A doua licitaţie a avut loc în Italia. A fost o licitaţie care a ridicat mare interes, 7 operatori au ofertat 6,5 miliarde de euro, de la un preţ de pornire de 2,5 miliarde“, a punctat el. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO