Business Hi-Tech

Huawei pipaie afacerile din telecomunicatiile romanesti si vrea ?o bucatica" din 3G

01.09.2004, 00:00 32

Compania chineza Huawei Technologies, furnizor de echipamente de telecomunicatii, planuieste deschiderea unui centru de cercetare si dezvoltare in Romania, insa nu mai devreme de 2006, conform reprezentantilor companiei. Biroul din Romania este in acelasi timp un centru de coordonare al afacerilor din alte 19 tari din regiune.
Printre acestea se numara Polonia, Cehia, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Ucraina, Belarus, tarile baltice si altele. Daca birourile din aceste tari au o problema de software sau de hardware pe care nu o pot rezolva, apeleaza la staff-ul din Romania. Daca nici acesta nu gaseste o solutie, problema va merge direct la centrul de suport din China, explica Cristian Ceapa, sales manager.
Huawei Technologies este prezenta de doar un an pe piata romaneasca. ?Avem un drum lung de parcurs, asa ca trebuie sa ne grabim", a spus Jim Xu, director al filialei romanesti a companiei. ?Suntem foarte increzatori in viitorul nostru pe piata romaneasca", a adaugat el.
Huawei a realizat vanzari totale din contractele incheiate in 2003 in valoare de 3,83 miliarde de dolari. Aproape o treime din acestea (1,05 miliarde de dolari) au fost realizate pe pietele internationale, conform oficialilor companiei. Profiturile nete obtinute in 2003 au atins 384 milioane de dolari.
Cel mai important proiect in care Huawei este implicata pe piata romaneasca este reteaua nationala de fibra optica a companiei Transelectrica, a spus Jim Xu. Este vorba de o retea de comunicatii la nivel national care presupune instalarea a 4.500 de kilometri de fibra optica in toata Romania. Huawei ofera in acest proiect echipamentele de retea pentru interconectare. Reprezentantii companiei nu au oferit detalii despre valoarea contractului cu Transelectrica, insa au mentionat ca valoarea totala a proiectului (echipamente plus infrastructura) se ridica la aproximativ 100 de milioane de dolari.
Pana in prezent au fost intinsi peste 2.500 de kilometri de fibra optica, iar intreg proiectul ar trebui sa fie finalizat in primul trimestru al anului viitor, a spus Cristian Ceapa, sales manager la Huawei. Reteaua va opera cu o viteza de 5 GB pe secunda, a mai spus el.
Oficialii Huawei considera ca piata romaneasca de telecomunicatii are nevoie de echipamente de ultima generatie, inclusiv pentru utilizatorii finali. De pilda, compania chineza propune solutia ?Triple Play", care ofera consumatorului individual, printr-o simpla linie telefonica, mai multe servicii bazate pe retea de comunicatie IP: telefonie, Internet, televiziune digitala, video-on-demand (filme la cerere, contra cost).
Conceptul ?video-on-demand" este functional in Franta, si ar putea fi si in Romania in scurt timp, cu conditia sa existe interes din partea companiilor de profil, spun cei de la Huawei.
Televiziunea digitala este transmisa pe tehnologia DSL (Digital Subscriber Line), care este de-abia la inceput in Romania in ceea ce priveste piata consumatorilor finali, spune Cristian Ceapa, sales manager Huawei. ?Echipamentele DSL vor avea mare succes pe piata", a spus Ceapa, care a adaugat ca Huawei este in discutii cu mai multe companii pentru vanzarea de astfel de produse, fara a numi insa vreunul dintre potentialii clienti.
Compania chineza este interesata si de piata telefoniei mobile din Romania. ?Vrem si o bucatica din 3G", spune Cristian Ceapa, care explica insa ca Huawei este putin in urma altor companii care au inceput deja discutiile si chiar testele pentru implementarea retelei de generatia a treia. ?Avem solutii, discutam cu operatorii, dar alte companii au inceput aceste discutii inainte ca Huawei sa intre pe piata romaneasca", spune Cristian Ceapa. Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a acordat pana acum 5 licente pentru experimentarea serviciilor de telecomunicatie 3G. Beneficiarii sunt companiile Ericsson, Siemens, Alcatel, Nokia si Motorola. Cristian Ceapa a adaugat ca si Huawei este interesata sa obtina ?in scurt timp" o astfel de licenta pentru testarea tehnologiei 3G.
Filiala romaneasca a companiei are 60 de angajati, dintre care jumatate sunt romani iar restul sunt chinezi.
Infiintata in 1988, Huawei Technologies are ca obiect de activitate cercetarea, dezvoltarea, producerea si comercializarea de echipamente pentru telecomunicatii si asigura solutii personalizate pentru retele de comunicatii optice, fixe, mobile si transport de date.
Printre clientii firmei se numara China Telecom, China Mobile, China Unicom, Rostelecom (Rusia), Telemar (Brazilia) si Hutchison Whampoa (Hong Kong).
Huawei are in total aproximativ 22.000 de angajati, dintre care peste 10.000 lucreaza in centrele de cercetare si dezvoltare. Compania are asemenea centre in Suedia, Rusia, India si SUA, iar deschiderea unuia in Romania nu este deocamdata o prioritate desi Huawei este interesata de orice regiune unde exista oameni cu potential pentru industria echipamentelor de comunicatii, spun oficialii companiei. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO