Business Hi-Tech

HP si-a gasit director executiv

31.03.2005, 00:00 19


Producatorul de echipamente IT Hewlett-Packard a numit un nou director executiv (CEO), la aproape doua luni dupa ce controversata Carly Fiorina a fost inlaturata de la conducere.


Noul CEO, Mark Hurd, este o alegere surpriza, spun unii analisti.


Hewlett-Packard (HP) a schimbat foaia, comenteaza presa internationala. De la un sef pe stilul "superstar" (Fiorina), a trecut la o atitudine mai cu picioarele pe pamant, preferandu-l pe Mark Hurd, un expert in tehnologie, pe postul de director executiv.


Acesta, desi provine de la NCR, o companie americana de servicii IT cu venituri mult mai mici decat ale HP, este specialist in tehnologie si ar putea revitaliza compania, comenteaza BBC.


Hurd a acceptat o prima de instalare in valoare de 2 milioane de dolari (1,5 mil. euro). Contractul, pe patru ani, prevede un salariu anual de 1,4 milioane de dolari (1,08 mil. euro) precum si oportunitatea de a cumpara 700.000 de actiuni, toate putand fi revandute de catre Hurd inainte de incheierea intelegerii cu HP.


Unii analisti au spus deja ca alegerea lui Hurd este surprinzatoare, avand in vedere dimensiunile relativ mici ale NCR in comparatie cu HP. "Desi Hurd trebuie sa faca saltul la un nivel mult superior, el este un director executiv capabil, care a facut o treaba excelenta cu NCR", a spus Bruce Richardson, vicepresedinte al companiei de analiza AMR Research. "Este o alegere neasteptata, insa una cu mare potential", a mai spus Richardson.


In varsta de 48 de ani, Hurd va detine functiile de director executiv si presedinte, in timp ce presedinte al consiliului de administratie ramane Patricia Dunn. Hurd va debuta pe noua pozitie vineri, 1 aprilie.


"Mark a intrat in atentia noastra datorita talentului sau de a pune in practica politica de companie si datorita trecutului sau in care a demonstrat ca stie sa sporeasca valoarea stocului de actiuni", a spus Dunn. "El si-a demonstrat aceste calitati in felul in care a reusit sa puna pe picioare NCR, o organizatie care, desi mai mica decat HP, este suficient de complexa si implicata in numeroase domenii de business." In timpul cautarii pentru un nou director executiv, Hurd s-a remarcat ca favorit inca din prima luna, in ciuda faptului ca boardul HP nu il cunostea inainte sa demareze operatiunea de cautare, scrie CNet News. Hurd nu s-a numarat printre candidatii evaluati de HP in urma cu sase ani, cand la conducerea companiei a fost numita Carly Fiorina.


Spre deosebire de Fiorina, Hurd are un trecut de specialist in productia de echipamente IT, ceea ce reprezinta pentru HP o intoarcere catre traditie, scrie BBC.


Pe durata mandatului lui Hurd la NCR, valoarea actiunilor companiei a crescut de patru ori, iar profitul, la randul sau, a urcat spectaculos. In luna ianuarie, NCR a anuntat o crestere de 55% a profitului pe trimestrul patru si evolutia cu 9% a veniturilor, pana la 1,79 miliarde de dolari (1,3 mld. euro).


In afara de diferenta de dimensiuni - HP are venituri anuale de 80 de miliarde de dolari, de 13 ori mai mult decat NCR - exista si asemanari intre cele doua companii, iar un analist citat de Wall Street Journal a spus chiar ca Hurd s-a aflat pana acum la conducerea unei "mini-HP".


O parte importanta din succesul NCR se datoreaza contractelor profitabile din domeniul serviciilor IT, un sector in care HP are mari probleme in lupta cu rivalul IBM, scrie BBC.


HP a pierdut teren si pe piata computerelor personale, in fata companiei americane Dell. In plus, achizitia in valoare de 19 miliarde de dolari a Compaq a pus HP si pe sefa de atunci - Carly Fiorina - in pozitia de a demonstra ca acea operatiune a fost un succes, lucru care nu s-a intamplat, spun analistii.
mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO