Business Hi-Tech

HP se va separa în două entităţi diferite

HP se va separa în două entităţi diferite

Autor: Luiza Chiroiu

06.10.2014, 15:16 501

Compania care va prelua operaţiunile actualei divizii de hardware şi servicii pentru companii va fi condusă de CEO-ul HP, Meg Whitman, care va deţine şi funcţia de preşedinte a afacerii cu imprimante şi calculatoare, se arată în comunicatul oficial citat de Bloomberg.

În schimb, în fruntea companiei rezultate din desprinderea diviziei de calculatoare personale şi imprimante se va afla Dion Weisler, unul dintre vicepreşedinţii HP, care conducea această unitate a actualului HP.

Împărţirea titlurilor companiei între acţionari se va face până la finalul anului fiscal 2015.

Whitman îşi modifică, astfel, poziţia în ceea ce priveşte nevoia de separare a afacerilor companiei, după ce, la preluarea conducerii firmei, în 2011, a anunţat că HP va rămâne o singură entitate. Predecesorul său, Leo Apotheker, avea în plan scindarea companiei.

HP se adaugă pe lista companiilor din domeniul tehnologiei care au decis să-şi separe afacerile sau să renunţe la o parte dintre ele, pentru a menţine un nivel satisfăcător al competitivităţii. De exemplu, EBay a anunţat săptămâna trecută separarea de unitatea PayPal.

De asemenea, International Business Machines (IBM) a renunţat la operaţiunile diviziei de hardware, vânzând chiar unitatea de calculatoare în 2005 şi unitatea de servere anul acesta, ambele către grupul Lenovo.

Divizia de calculatoare personale şi imprimante a raportat venituri de 55,9 miliarde de dolari în ultimul an fiscal, în timp ce divizia de servicii şi soluţii IT a înregistrat venituri de 55,6 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă.

Din 2011, de când Whitman a preluat conucerea companiei, HP a lansat produse noi şi a făcut concedieri, pentru a reduce costurile. HP nu a mai inut pasul cu competitorii săi, întrucât clienţii s-au orientat către smartphone-uri şi tablete, iar anul trecut şi-a pierdut poziţia de lider pe piaţa calculatoarelor personale, Lenovo devenind cel mai mare producător de astfel de echipamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO