Business Hi-Tech

HP ramane lider in EMEA, Dell se apropie

19.04.2004, 00:00 25

Continuand tendinta de crestere accentuata manifestata in ultima parte a anului trecut, piata PC-urilor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) a urcat in primele trei luni ale lui 2004 cu 20% fata de perioada similara din 2003, anunta un raport intocmit de compania de cercetare IDC.
Potrivit datelor furnizate de IDC, in lunile ianuarie-martie 2004 s-au vandut in aceasta regiune putin peste 13 milioane de PC-uri, fata de 10,8 milioane comercializate in primul trimestru al anului trecut.
Segmentul de consumatori de business dar si aprecierea euro au pus un umar la aceasta evolutie. Numarul calculatoarelor de birou comercializate in primul trimestru a fost cu 12% mai mare iar la laptopuri cresterea anuala a fost de 40%.
"Dupa patru ani de bugete de austeritate, a venit timpul ca firmele sa-si revitalizeze "parcul" de calculatoare iar cererea venita dinspre acest segment de clienti se va accelera pe tot parcursul lui 2004", afirma Karine Paoli, research director la IDC.
In clasamentul producatorilor, HP si-a mentinut pozitia fruntasa ajutata de cresterea cu 13% a vanzarilor proprii in raport anual. Concurentii cei mai puternici s-au dovedit Dell pe segmentul desktopurilor si Acer pe cel al calculatoarelor portabile. HP avea pe primul trimestru o cota de 19,5% din piata la 2,386 milioane de PC-uri vandute.
Dell continua sa castige cota de piata dat fiind faptul ca vanzarile sale au crescut in raport anual cu 36,2%. Compania si-a revendicat pozitia secunda in clasament cu o cota de 11,5% la 1,699 milioane de computere comercializate.
Pe locul al treilea regasim producatorul Fujitsu Siemens Computers cu o cota de 7,5% si o crestere a vanzarilor de 26,7% (1,029 milioane de PC-uri pe primul trimestru al anului). Pe pozitiile urmatoare se situeaza Acer cu 4,8% din piata si IBM cu 4,7%. Recordul de crestere l-a atins Acer, companie a carei vanzari (ca numar de unitati) au sporit in ianuarie-martie 2004 cu 74,6% fata de intervalul corespunzator din 2003.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO