Business Hi-Tech

HP introduce o tehnologie invovativă bazată pe răcirea serverelor cu apă

HP introduce o tehnologie invovativă bazată pe răcirea...

Autor: Anca Dumitrescu

10.06.2014, 18:45 581

O metodă exotică şi aparent riscantă, utilizată de obicei la computerele high-end destinate jocurilor, noua familie de servere Apollo a HP va utiliza răcirea cu apă pentru reducerea energiei necesare alimentării ventilatoarelor care previn supraîncălzirea, a declarat Antonio Neri, directorul diviziei de servere a grupului, relatează Bloomberg.

"Nu există aşa ceva pe piaţă. Căldura din servere este absorbită într-un mod unic", a spus Neri.

Inovaţia deschide calea pentru Hewlett-Packard să vâneze comenzi pe un segment de piaţă de 4 miliarde de dolari unde nu a mai avut produse, a arătat Neri.

Ca şi alţi producători de computere, HP caută modalităţi de diversificare a ofertei, în faţa concurenţei ieftine din Asia, în timp ce clienţi precum Google şi Facebook recurg la utilizarea de echipamente proprii.

Spre deosebire de computerele destinate jocurilor, care pompează apă în apropierea procesoarelor şi cipurilor de grafică generatoare de căldură, noua tehnologie HP păstrează apa departe de componentele scumpe care ar fi deteriorate de o simplă scurgere. În schimb, căldura este eliminată de la distanţă, iar apa încălzită poate fi reutilizată în clădire, a explicat Neri.

"Un singur pahar cu apă are o mai mare capacitate de absobţie decât o cameră plină cu aer. Inginerii noştri au rezolvat ecuaţia eficienţei energetice", a adăugat oficialul companiei.

Hewlett-Packard oferă o soluţie unei probleme cu care se confruntă toţi operatorii de centre de date, cea a costurilor electricităţii şi ventilării, mult mai mari decât preţul serverelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO