Business Hi-Tech

HP intra tare pe segmentul jocurilor video ca sa recupereze terenul pierdut

24.05.2005, 18:42 18

Efervescenta industriei de jocuri video a devenit atractiva si pentru unul dintre cei mai mari producatori de PC-uri din lume, Hewlett-Packard (HP), care a lansat un portal dedicat gamerilor impatimiti si pregateste un sistem care va transforma PC-urile obisnuite in console de joc.

Portalul de jocuri HP Games ofera acces la peste 100 dintre cele mai populare jocuri video ale momentului si poate fi accesat la adresa http://www.hp.com/go/games/. Realizat si administrat de WildTangent, portalul ofera acces la cele mai populare titluri ale mailor producatori precum Atari, Popcap si altii. Pasionatii vor putea descarca de pe site jocurile favorite sau vor putea juca contra unor inamici pe Internet. De asemenea, se pot inregistra pe site pentru a afla cele mai noi stiri din lumea jocurilor video.

Solutia gasita de compania americana pentru transformarea computerelor in console de joc HP Games PC urmeaza sa fie lansata cu surle si tråmbite la sfårsitul verii, au anuntat oficialii companiei americane. Ei sustin ca HP Games PC va oferi tuturor pasionatilor de jocuri experiente noi, care nu erau disponibile påna acum decåt pentru posesorii de console sau sisteme PC construite special pentru jocuri video.

Oficialii HP nu au explicat concret tehnologia folosita, insa se pare ca este vorba de o solutie - fie un echipament hardware, fie un pachet software - care va accelera accesul la jocurile video pe un PC obisnuit.

"Incepånd din luna septembrie, HP Games PC se va vinde, impreuna cu o serie de jocuri populare preinstalate, solutia fiind implementata in modelele HP Pavilion, Compaq Presario si HP Media Center", au precizat oficialii companiei. Urmeaza apoi implementarea solutiei pe laptopurile companiei. Specialistii spun ca aceasta solutie va permite efecte video de o calitate superioara si chiar jocuri 3D.

Astfel, noul sef al HP, Mark Hurd, continua de fapt procesul de reorientare a companiei spre divertismentul digital. Venit in fotoliul de director executiv dupa demiterea fosului CEO, Carly Fiorina, Mark Hurd a reusit sa obtina pe primul trimestru al lui 2005 rezultate peste asteptari. Deocamdata insa, strategia companiei nu se schimba, fiind doar eficitentizate activitatile.

Analistii se asteapta insa la concedieri masive si restructurari ale unor divizii ale companiei. "Avem un cost operational peste mediile acceptate in multe departamente", a declarat Hurd cu ocazia prezentarii rezultatelor, fara a spune explicit unde va interveni pentru reducerea lor.

"Mark Hurd va prezenta proiectul de restructurare in urmatoarele doua luni", a apreciat un analist al Sanford C. Bernstein. El a apreciat ca vor fi concediati intre 7.500 si 15.000 de angajati ai companiei. Specialistii bancii de investitii Merryl Lynch spun ca acest proces va fi anuntat in luna august, dar cu aceleasi rezultate: concedierea a 5-10% din personal. Oficial, HP nu a comentat aceste afirmatii. Dupa fuziunea cu Compaq, HP a concediat masiv angajati. Nici rivalii de la IBM nu au fost scutiti de astfel de probleme, anuntånd concedierea unui numar intre 10.000 si 13.000 de angajati. De fapt, singurul jucator de top din industria PC-urilor care face angajari ramåne liderul pietei, Dell.

Hewlett-Packard a anuntat rezultatele financiare pe trimestrul doi al anului fiscal (incheiat la 30 aprilie), insa Hurd a recunoscut ca "este loc de mai bine". Incasarile companiei au ajuns la 21,6 mld. $ (17,1 mld. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO