Business Hi-Tech

HP i-a cerut Patriciei Dunn sa demisioneze din functia de presedinte

25.09.2006, 19:09 21

Mark V. Hurd, directorul general al Hewlett-Packard, a anuntat demisia imediata a presedintelui Patricia C. Dunn, ca urmare a scandalului declansat de investigatiile HP asupra scurgerilor de informatii din cadrul companiei, scrie New York Times.
Plecarea abrupta a presedintelui s-a petrecut dupa ce, anterior, HP stabilise ca Patricia Dunn va demisiona la inceputul anului urmator din pozitia de presedinte al Consiliului director. Mark Hurd a declarat ca ii va lua locul acesteia si le-a cerut din nou, oficial, scuze celor a caror intimitate a fost violata. Totodata, Hurd a confirmat ca investigatiile companiei s-au abatut de la obiectivul initial si au presupus ulterior supravegherea fizica a persoanelor implicate si chiar a familiilor acestora, precum si alte operatiuni realizate sub acoperire.
Hurd a declarat ca avocatii pe care i-a angajat pentru a analiza investigatiile desfasurate de companie au scos la iveala informatii "extrem de ingrijoratoare". El a adaugat ca a primit pe e-mail, in timpul desfasurarii investigatiilor, un raport detaliat, realizat special pentru el, referitor la aceste operatiuni, dar a afirmat ca nu l-a citit. "As fi putut sa-l citesc, si ar fi trebuit sa-l citesc", a afirmat Hurd. Raportul oferea detalii inclusiv despre tehnicile utilizate pe durata investigatiilor. "Oamenii din HP nu merita un asemenea lucru si nici cei care au fost vizati", a afirmat el, citat de Financial Times. "Acum, ca se cunoaste gravitatea evenimentelor, imi asum intreaga responsabilitate pentru finalizarea si indreptarea situatiei", a incheiat Hurd.
Ex-presedintele companiei a angajat personal o firma de investigatii private pentru finalizarea controversatei investigatii declansate de HP dupa ce mai multe informatii confidentiale despre proiectele firmei au aparut in presa, scrie Financial Times. Dunn a declarat ca nu a primit permanent informatii privind evolutia la zi a investigatiilor, intrucat s-a numarat printre persoanele anchetate. Jim Brosnahan, avocatul lui Dunn, a negat orice zvon conform caruria clienta sa ar fi demisionat ca urmare a dezvaluirii implicari sale directe in investigatiile ilegale. Brosnahan a afirmat ca HP a fost fortata sa actioneze ca urmare a tensiunilor intense venite din partea media. HP a precizat ca Dunn a demisionat la cererea Consiliului director al companiei.
Alti doi angajati ai companiei, care au jucat un rol-cheie in desfasurarea investigatiei, vor parasi de asemenea HP. Cei doi sunt Kevin Hunsaker, avocat responsabil de strategia de etica a HP, si Anthony Gentilucci, manager pentru investigatii globale al companiei. Seful HP nu a dorit sa comenteze aceste informatii. HP a devenit tinta unor investigatii federale dupa ce s-a descoperit ca investigatorii au actionat ilegal pentru a obtine lista unor convorbiri telefonice private ale unor membri ai staff-ului HP, ale unor jurnalisti si ale altor persoane.
Dunn a continuat, pe de alta parte, sa isi apere pozitia, afirmand ca nu a propus metodele specifice utilizate in investigatie. Dunn si Ann Baskins - consilier general al HP - au declarat ca membri ai echipei HP de investigatii, printre care si Hunsaker, au oferit "asigurari ca tehnicile utilizate in investigatii au fost legale."
"Din pacate, oamenii pe care s-a bazat HP pentru a realiza acest tip de investigatii m-au dezamagit atat pe mine, cat si compania. Continui sa cred ca interesele HP au prioritate si de aceea am acceptat solicitarea Consiliului director de a demisiona din functie", a declarat Patricia Dunn.
Posibilitatea implicarii lui Mark Hurd, CEO si presedinte al consiliului director al HP, in scandal a condus la o scadere cu 5% la bursa din New York a actiunilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO