Business Hi-Tech

Hollywood-ul se inspira din jocuri

22.09.2004, 00:00 21



Superman, Spiderman, X-Man, incredibilul Hulk, toti au fost eroi de benzi desenate care s-au transformat in eroi ai marelui ecran, aducand profituri imense producatorilor de la Hollywood. Uitand (momentan) de vechii eroi si cautand noi surse de inspiratie, Hollywood-ul isi intoarce privirea de la "comic books" la jocurile video.



De ce aceasta schimbare? Motivatia cea mai la indemana: jocurile video sunt cunoscute in toata lumea - spre deosebire de benzile desenate care sunt raspandite in general numai pe teritoriul Statelor Unite. In plus, conform unui studiu realizat de producatorii de jocuri video, aproape 160 de milioane de americani (60% din populatie) vor juca cel putin un joc video anul acesta. 



Nu mai putin de sase filme inspirate din jocurile video vor aparea pe piata in urmatoarele zile. Primul dintre ele, Resident Evil:Apocalypse este continuarea adaptarii din 2002 a unui cunoscut joc. Primul Resident Evil (filmul) a uimit studiourile producatoare cu incasari de aproape 40 de milioane de dolari numai in SUA, si peste 100 de milioane in toata lumea. De atunci, studiourile se bat pentru a obtine drepturile pentru titlurile jocurilor video, sperand sa transforme jucatorii lor in spectatori la cinema. Celelalte productii ce vor aparea sunt inspirate din Spy Hunter, Bloodrayne, Psi-Ops, Area-51 si Getaway, jocuri de succes ce abordeaza subiecte ca lupta cu teroristii, cursele de masini ale viitorului sau razbunarea unui dhampir (jumatate om, jumatate vampir).



Nu este o noutate faptul ca Hollywoodul si industria jocurilor video si-au dat mana pentru a realiza productii cinematografice. In 2001, Lara Croft:Tomb Raider a obtinut incasari de 131 milioane de dolari in SUA si inca 143 de milioane in restul lumii. Continuarea aventurilor Larei in Cradle of Life nu a avut la fel de mult succes, dar a adus in buzunarul producatorilor peste 155 de milioane de dolari. Vara aceasta, Alien vs. Predator a ajuns pe primul loc in box-office aducand incasari de 38 milioane de dolari si obtinand pana in acest moment 83 de milioane in toata lumea.



Jocurile video "au deschis un nou mod de a aborda franciza," spune Hutch Parker, presedinte de productie la 20th Century Fox. "Fanii lor sunt la fel de loiali ca orice fani, si sunt o multime."



Resident Evil (jocul) a vandut mai mult de 24 de milioane de copii in intreaga lume si este creditat ca "tatal" tuturor jocurilor horror. Scenaristul lui Apocalypse, Paul Anderson spune ca este extrem de usor sa adapteze pentru ecran un joc. Acesta are deja personaje, o poveste si chiar muzica potrivita pentru film. "In multe privinte este usor sa transformi Resident Evil intr-un film deoarece jocul, la randul lui este inspirat din filme," spune el. "Foarte multe din creaturile din film sunt recreate dupa modele din joc."



Milla Jovovich, cea care joaca rolul principal in Resident Evil: Apocalypse, este un mare fan al jocului. Ea recunoaste unele secvente din film ca fiind reproduse cu fidelitate din jocul original. Desi este genul de film care nu are nici o sansa pentru nominalizarile la premiile Oscar, Resident Evil are o categorie proprie de spectatori: jucatorii de jocuri video.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO