Business Hi-Tech

Hiper-activitate la Ministerul comunicaţiilor în ziua “Z” a discuţiilor privind remanierea Guvernului

01.09.2010, 17:46 34

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, unadintre instituţiile care şi-ar putea schimba şeful după ce înaceastă seară grupurile parlamentare ale PD-L vor decide listaminiştrilor remaniaţi, a transmis pe parcursul acestei zile unnumăr record de comunicate de presă - patru, cât instituţia n-a maitransmis niciodată pe durata unei zile în ultimul an şijumătate.

Toate cele patru comunicate de presă transmise astăzi deminister creionează, practic, un bilanţ pozitiv al mandatului deministru al vicepreşedintelui PD-L Gabriel Sandu, care a preluatacest portofoliu la începutul anului 2009.

Primul comunicat de presă transmis astăzi de MCSI la ora 9,30punctează bilanţul pozitiv al MCSI în ce priveşte absorbţiafondurilor europene - unul dintre criteriile cheie în evaluareaminiştrilor din această seară. "Ministerul Comunicaţiilor şiSocietăţii Informaţionale (MCSI) a atras 500 de milioane de lei dinfonduri structurale. Organismul Intermediar pentru PromovareaSocietăţii Informaţionale (OIPSI), din cadrul MCSI a finanţat dinfonduri europene, în perioada 2009-2010, un număr de 204 proiecte,în valoare de 661,7 milioane lei, suma nerambursabilă fiind depeste 490 milioane lei", potrivit comunicatului MCSI, care omite săaducă însă în discuţie, spre exemplu, ideea controversată aministerului de a transfera fonduri europene de 84 mil. euro de lasprijinirea dezvoltării internetului la proiectul eRomânia.

După alte şapte minute, la ora 9,37, MCSI a transmis un noucomunicat de presă, care arată că "Numărul licitaţiilor atribuiteprin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), înregistratpână la data de 31 august, 2010, este de 17,3 ori mai mare faţă denumărul procedurilor atribuite în primul trimestru al acestui an".Documentul emis de minister subliniază: "Precizăm că până înprezent s-au economisit, prin intermediul SEAP, 14,12 miliarde delei, rata de economisire fiind astfel de 16%". După câteva ore,MCSI transmite o rectificare: suma economiilor era greşită."Precizăm că, în comunicatul emis astăzi, 1 septembrie, 2010, s-aurealizat economii prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice învaloare de 1,412 de miliarde de lei".

A doua parte a zilei aduce un nou comunicat de presă al MCSI,într-un alt domeniu sensibil, despre care pe piaţa politică sezvoneşte că ar urma să fie luat în calcul în evaluarea activităţiiminiştrilor: restructurarea personalului. La ora 16,29, MCSIanunţă, oportun că "Ministerul Comunicaţiilor şi SocietăţiiInformaţionale (MCSI) continuă procesul de restructurare princomasarea a două instituţii aflate în coordonarea sa: InstitutulNaţional de Cercetare-Dezvoltare din România (ICI) şi InstitutulNaţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii (INSCC)."Decizia ar urma să fie realizată prin promovarea unei Hotărâri deGuvern. "Comasarea se va realiza prin absorbţia INSCC de către ICI,ceea ce va determina o reducere de personal de aproximativ 25% dinnumărul total, în special din zona de servicii funcţionale",potrivit comunicatului transmis de minister.

După o altă jumătate de oră, la ora 17,02, MCSI transmite un noucomunicat de presă, în care reia, cu date prezentate şi mai clar,bilanţul instituţiei în atragerea de fonduri europene. "În cadrulMinisterul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), aufost depuse un număr total de 1.103 proiecte în valoare totală depeste 3.754,7 milioane lei. Dintre acestea au fost evaluate unnumăr de 671 de proiecte, restul de 397 de proiecte se află îndiferite stadii de evaluare, cu excepţia a 25 de proiecte,înregistrate în on-line", potrivit comunicatului transmis deMCSI.

Vicepreşedintele PD-L Gabriel Sandu este unul dintre miniştriivizaţi de remanierea Guvernului, potrivit informaţiilor vehiculateîn mediul politic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO