Business Hi-Tech

High-tech in cabinetul dentistului

10.09.2003, 00:00 16

O vizita la dentist este o experienta prea putin placuta pentru majoritatea oamenilor, multi preferand sa astepte pana in ultima clipa numai ca sa nu ajunga pe scaunul de “tortura”. Cum insa progresele tehnologice nu au ocolit nici cabinetele stomatologice, aceasta perceptie s-ar putea schimba cat de curand, cel putin in Statele Unite. In unele cabinete americane din ziua de azi, clasica examinare a danturii pacientului, care candva necesita un instrument cu varful curbat si altul dotat cu o oglinjoara se face cu ajutorul unui dispozitiv numit Difoti (acronimul englez pentru imagine digitala obtinuta prin transiluminare cu ajutorul fibrei optice) de forma unei baghete.
Dispozitivul este pozitionat in dreptul fiecarui dinte care este iluminat transversal iar imaginea transmisa la un monitor pe baza de cristale lichide poate fi vazuta atat de doctor cat si de pacient. Cariile sau alte neregularitati ale suprafetei dintelui afecteaza trecerea luminii prin smalt, iar senzorul cu care este dotat Difoti (asemanator celui din aparatele foto digitale) capteaza informatiile pe care le transmite la monitor. Difoti permite astfel depistarea mai din timp a unor carii care altminteri ar scapa neobservate si pacientul ar ajunge prea tarziu la stomatolog pentru a le trata.
De altfel, laserele, sonarele, radiografia digitala si posibilitatea producerii rapide a protezelor dentare fac munca dentistilor mai eficienta, mai putin cauzatoare de durere pentru pacient si ii confera lucrarii o calitate mai buna. Nici macar cabinetele care nu au trecut inca la radiografii digitale nu-si refuza beneficiul scanarii radiografiilor obtinute cu mijloace clasice, imaginile astfel prelucrate putand fi usor trimise specialistilor sau companiilor de asigurari.
Un alt ajutor pentru dentisti vine de data aceasta din partea Logicon, o firma formata candva de catre Lockheed Martin si Trophy, care apartine in prezent companiei Kodak. Aceasta produce un software care permite marirea diverselor imagini pentru a facilita depistarea cu mai mare precizie a eventualelor probleme dentare.
Unii medici stomatologi sustin ca tehnologiile care le permit obtinerea unor imagini digitale ii ajuta sa-si imbunatateasca relatia cu pacientii, iar acestia din urma ajung sa inteleaga mai bine afectiunile de care sufera si tratamentul pe care trebuie sa-l urmeze.
In alte cazuri tehnologia ofera metode noi de tratament, care ofera o sansa si pacientilor pentru ale caror probleme dentare stomatologii nu gasesc solutie. Un pacient din Phoenix care suferea de parodontoza si asupra caruia tratamentele conventionale nu dadeau rezultate a fost tratat cu tehnologie laser, extirpandu-i-se tesutul afectat, tratament care i-a permis sa evite utilizarea unei proteze dentare.
Tot dificile, din punctul de vedere al pacientilor se dovedesc momentele in care trebuie sa-si puna o coroana dentara. Procedeul clasic implica mai multe ore petrecute sub anestezie pe scaunul dentistului, in care acesta pileste ramasitele dintelui, ia un mulaj si pune o plomba temporara. Urmeaza apoi o perioada in care coroana este produsa de un laborator dupa care iar o vizita la dentist pentru montarea acesteia. Lucrurile par sa se schimbe insa o data cu aparitia lui Cerec 3D produs de firma Sirona. Cerec 3D seamana cu o carcasa tower (« turn ») de calculator, are aproximativ 60 de centimetri inaltime si este dotat un cu un mic monitor si o tastatura. Cu ajutorul unei camere cu infrarosii se creeaza o imagine tridimensionala a dintelui originar, dupa care datele sunt introduse in aparat, iar acesta produce o coroana dentara in numai 17 minute, care este chiar mai rezistenta decat cea produsã de un laborator obisnuit.
Dentistii nu se tem de impactul tehnologiei, care va ajuta la reducerea incidentei diverselor afectiuni dentare, caci, dupa cum afirma un stomatolog din San Francisco : « Scopul meseriei noastre este sa dam faliment pentru ca n-a mai ramas nici un pacient de tratat.» loredana.fratila@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO