Business Hi-Tech

Guvernantii promit smart-carduri si mall-uri universitare online

05.04.2001, 00:00 21



Oficialii romani prezenti la seminarul "unITate in construirea noii economii", organizat ieri la Bucuresti de Ambasada Suediei si de Ericsson Romania, au reamintit participantilor ca noua economie reprezinta o sansa extraordinara pentru Romania. Masurile de sprijinire a sectorului raman insa cantonate in stadiul de "ne gandim sa" si " vom face".

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va propune in aceasta luna o procedura speciala pentru privatizarea industriei romanesti de IT, prin care firmele cumparatoare vor trebui sa pastreze in obiectul de activitate componenta de inalta tehnologie, a declarat ieri Dan Nica, ministrul comunicatiilor, in cadrul Seminarului "unITate in construirea noii economii", organizat de Ambasada Suediei la Bucuresti si Ericsson Romania.

"Noi vrem sa avem inalta tehnologie si nu dorim sa punem in competitie companiile din high-tech cu firme din industrii precum bunurile de consum. De aceea, in aceasta luna impreuna cu Autoritatea pentru Privatizare vom propune o procedura clara de privatizare a acestei industrii", a declarat Dan Nica. Oficialul roman nu a precizat insa cate societati au mai ramas de privatizat in acest domeniu.

Dan Nica a adaugat ca legea semnaturii electronice va trece de comisia parlamentara de specialitate in aceasta saptamana. Legea face parte din pachetul de legi despre care oficialul MCTI spusese la instalare - sfarsitul anului 2000 - ca il doreste promulgat inca din luna februarie a acestui an.

Nica a mai anuntat in cadrul seminarului ca in acest an Posta Romana va introduce pe piata smart-cardurile. Finantarea pentru acest proiect va fi asigurata printr-un imprumut extern de 50 de milioane de dolari.

De asemenea, Ministerul comunicatiilor si tehnologiei informatiei lucreaza la introducerea in nomenclatorul oficial de profesiuni din Romania a definitiilor pentru noi posturi legate de noua economie, cum este "tele-muncitorul".

La randul sau, deputatul Varujan Pambuccian, presedintele comisiei parlamentare pentru tehnologia informatiei a pledat pentru investitii semnificative in industria de IT.

"Regimul de inainte de Revolutie ne-a lasat cu aproximativ 44% din populatia activa ca muncitori in industrie si cu regrete referitoare la vremea cand eram granarul Europei, dar nu si brutaria, a spus Pambuccian. Solutia este ca noi sa investim masiv in industria IT, pentru ca valoarea adaugata este foarte mare. In plus, pentru majoritatea romanilor, computerul nu este ceva strain, ci este ceva dorit. Din pacate, posibilitatile financiare nu sunt pe masura".

In ceea ce priveste gradul scazut de informatizare din Romania, Pambuccian spune ca exista o serie de proiecte pentru ca aceasta situatie sa se schimbe.

"Vrem sa promovam o reglementare fiscala astfel incat din totalul veniturilor impozate sa se poata deduce cheltuielile cu un computer in fiecare familie. Vrem sa introducem si smartcard-urile, astfel incat fiecare sa poata face plati online. Chiar daca la inceput nu toata lumea o sa cumpere pe Internet, vrem ca aceasta posibilitate sa existe", a spus Pambuccian.

El a mai vorbit si despre un plan de infiintare a unui "mall de universitati virtuale", astfel incat daca se iveste un loc de munca intr-un domeniu IT specializat, pentru care cunostintele nu se invata la nici o facultate, doritorii sa poata sa mearga sa invete online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO