Business Hi-Tech

Grupul Telekom România a reuşit să stabilizeze anul trecut scăderea profitului operaţional şi să câştige clienţi pe TV şi abonaţi pe mobil. Veniturile însă au scăzut mai puternic, iar blocajul de pe net fix s-a păstrat

Grupul Telekom România a reuşit să stabilizeze anul...

Autor: Adrian Seceleanu

22.02.2018, 09:53 347

Grupul Telekom România, format din fostele companii de telefonie mobilă şi comunicaţii fixe Cosmote şi Romtelecom, a înregistrat anul trecut un profit operaţional (EBITDA) de 166 mil. euro, în scădere cu 5% faţă de anul anterior şi venituri totale de 972 mil. euro, mai mici cu 1,3% faţă de anul precedent, conform datelor publicate de grupul german Deutsche Telekom, acţionarul majoritar.

Pe segmentul de comunicaţii fixe grupul Telekom nu a oferit surprize: numărul de clienţi pe telefonie fixă a scăzut cu 5% la 1,865 milioane iar cel pe televiziune a urcat uşor, cu 0,4%, la 1,470 milioane. Blocajul de pe internet fix a continuat: numărul de clienţi pare că a îngheţat sub nivelul de 1,2 milioane. Grupul a raportat mai exact 1,182 milioane de contracte, în scădere cu 1%.

Pe segmentul de telefonie mobilă campania comercială agresivă lansată la final de an - prin care unele categorii de clienţi primesc acces nelimitat la internet de la preţuri pornind de la 5 euro - a dat rezultate: numărul de abonaţi a urcat cu 7% la 2,148 milioane iar veniturile din servicii au urcat cu 15% în trim. 4 la 92 mil. euro. Pe segmentul de cartele însă declinul a continuat cu o scădere de 16%, la 3,1 milioane de clienţi.

Venitul mediu lunar pe client (ARPU) a crescut cu 11% la 10 euro pentru abonaţii de telefonie mobilă şi cu 50% la 3 euro la clienţii cu cartele.

Comparând datele pentru anul 2017 cu cele înregistrate în 2016 rezultă că principala performanţă obţinută anul trecut de grupul Telekom România este reducerea ritmului de diminuare a profitului operaţional - un indicator cheie pentru şefii de la Bonn: 5% faţă de 15% în 2016.

În 2015, ritmul de scădere al EBITDA faţă de 2014 a fost şi mai puternic - 23%, contribuind la despărţirea bruscă de fostul CEO Nikolai Beckers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO