Business Hi-Tech

Grupul privat de investitori TechAngels: În 2020 am investit peste 4 mil. euro în 75 de start-up-uri

Mălin-Iulian Ştefănescu, preşedintele TechAngels

Mălin-Iulian Ştefănescu, preşedintele TechAngels

Autor: Ioana Nita

28.01.2021, 13:00 229

TechAngels, grupul local de investitori privaţi implicaţi în susţinerea start-up-urilor din domeniul tehnologiei din România şi din regiune, a investit în total anul trecut circa 4 mil. euro în 75 de start-up-uri tech, din care 60 sunt proiecte noi adăugate în portofoliul său.

Astfel, TechAngels a ajuns în prezent la un portofoliu de 175 de start-up-uri din domenii diverse, dar axate pe soluţii bazate pe tehnologie.

„Cea mai importantă tendinţă din anul trecut a fost, pentru mine, diversificarea. Pe lângă intensificarea activităţii noastre - în sensul că am întâlnit peste 200 de start-up-uri, triplând  practic numărul de întrevederi şi pitch-uri, am susţinut domenii noi, care au potenţial. Mi s-a părut mai evident modul în care soluţiile tech ajung în mai toate industriile. Am văzut mult mai multe soluţii din segmentul de telemedicină, educaţie, în linie cu situaţia sanitară, dar şi soluţii pentru servicii, retail, delivery, food, vânzări, marketing şi alte domenii cu un potenţial sporit”, a declarat Mălin-Iulian Ştefănescu, preşedintele TechAngels.

Anul trecut, 40% din TechAngels au investit tichete totale de peste 25.000 de euro, conform sondajului intern, un segment de 18% nu au mai investit deloc, restul acoperind investiţii de până în 25.000 euro. La acestea s-au adaugat per total 1.100 de ore de consultanţă, coaching şi mentorship.

Structura grupului TechAngels poate varia de la an la an, în funcţie de decizia de a se alătura sau nu grupului, luată de investitorii individuali. TechAngels are 75 de investori, în acest moment, cu 56% mai mult faţă de finele anului trecut deşi pe parcursul anului s-au înregistrat atât noi aderenţi cât şi angels care au optat să investească prin alte vehicule.

“Pentru 2021 mă aştept la un comportament similar în segmentul nostru: o creştere a efortului în identificarea de start-up-uri cu produse minim viabile promiţătoare, o intensificare a suportului din partea angel investors, care susţin şi partea de dezvoltare cu know-how şi networking, dar va fi şi o prudenţă în plasarea riscului „în mai multe coşuri”, deci probabil tickete mai multe dar moderate ca valoare”, a precizat Mălin Ştefănescu.

Preşedintele TechAngels consideră că în 2021 este probabilă o creştere a numărului de startp-uri tech care vor adresa o parte din problemele înregistrate în domeniile afectate mai puternic de criza sanitară.

“Am văzut capacitatea de a se adapta imediat a proiectelor de tip start-up, care se reorientează rapid la piaţă şi nevoile ei dar asta, uneori, poate înseamna că soluţiile propuse nu sunt suficient definite, pieţele sunt insuficient sondate. Mă aştept ca în acest an să vedem o revigorare în domeniile care au suferit cel mai mult în pandemie cu proiecte care au crescut din problemele identificate, ţintite corect, cu propuneri atractive pentru investitori”, a concluzionat el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO