Business Hi-Tech

Greve la fabricile iPhone 5 din China

Greve la fabricile iPhone 5 din China

AFP/Mediafax Foto

Autor: Iuliana Enache

08.10.2012, 00:00 1734

Mii de salariaţi au intrat în grevă vineri într-o fabrică a grupului taiwanez Foxconn din China, care produce componente pentru iPhone 5, a anunţat sâmbătă o organizaţie pentru apărarea drepturilor sociale, relatează AFP.

Gigantul taiwanez a fost afectat în ultimii ani, în uzinele din China, de o serie de sinucideri. Luna trecută, una dintre uzinele sale a fost închisă în urma unor violenţe între paznici şi muncitori în care au fost implicaţi 2.000 de angajaţi şi 5.000 de poliţişti.

Activitatea la fabrica din Zhengzhou (centrul Chinei) a încetat vineri după ce conducerea a crescut calitatea produselor şi le-a cerut salariaţilor să muncească într-o zi liberă, a anunţat organizaţia China Labour Watch, al cărei sediu se află la New York.

"Această grevă rezultă din faptul că muncitorii sunt supuşi unei presiuni prea mari", a declarat directorul China Labour Watch, Li Qiang, într-un comunicat.

"Potrivit salariaţilor, numeroase linii de producţie a iPhone au fost paralizate întreaga zi în mai multe clădiri ale fabricii", arată comunicatul. La grevă au participat între 3.000 şi 4.000 de angajaţi, potrivit aceleiaşi surse care nu a precizat însă câţi angajaţi are fabrica. Foxconn are în total peste 1 milion de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO