Business Hi-Tech

Graficul care arată că cea mai bună decizie a Nokia pe piaţa de smartphone-uri a fost să se retragă

Graficul care arată că cea mai bună decizie a Nokia pe...

Autor: Cătălina Butan

04.08.2014, 11:59 3278

Compania finladeză Nokia a găsit cea mai uşoară cale de a câştiga “războiul” producătorilor de smartphone-uri, prin retragerea din această industrie, scrie Bloomberg. Acţiunile Nokia au crescut cu 97% din 2 septembrie, după anunţul vânzării diviziei de telefoane mobile către gigantul software Microsoft, pentru 7,2 miliarde de dolari. Evoluţia favorabilă a acţiunilor o depăşeste cu mult pe cea a foştilor rivali, Samsung, Apple, BlackBerry sau HTC.

Nokia a decis în septembrie 2013 să iasă din industria de telefoane mobile pentru a nu se afunda mai mult în pierderi. În timp ce focusul finladezilor pe divizia de producătoare de telecomunicaţii a dus la afaceri peste estimări în al doilea trimestru, Samsung a realizat vânzări sub aşteptări, în timp ce HTC estimează al 12-lea trimestru consecutiv de pierderi.

“A fost o decizie bună ca Nokia să renunţe la divizia de telefonie mobile, companie şi-a întârit astfel poziţia financiară. Industria de telefoane mobile nu poate fi una profitabilă decât dacă companiile dezvoltă un ecosistem de software, cazul Apple”, a spus Brian Colello, analist la Morningstar Investment Services din Chicago.

Apple a înregistrat o creştere a acţiunilor din septembrie 2013, cu 38%. Samsung a pierdut 4,4%, în timp ce preţurile acţiunilor HTC au scăzut cu 7,8%, iar acţiunile BlackBerry a scăzut cu peste 8%. Acţiunile Motorola au crescut cu peste 13%.

Declinul acţiunilor Samsung, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, este o dovadă a faptului că intensificarea competiţiei înindustrie pune presiune pe marii producători, mai notează Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO