Business Hi-Tech

Google vede potential in televizorul cu tastatura si software Android

23.05.2010, 23:03 39

Google, care detine cel mai popular motor de cautare din lume, aprezentat platforma software Google TV, care ar urma sa permitanavigarea pe internet de pe televizor si vizionarea in acelasi timpa emisiunilor TV, scrie presa internationala.

Gigantul american, care a prezentat platforma saptamana trecutain San Francisco, va lucra in acest proiect cu Sony, care vaproduce televizoarele cu platforma Google TV, cu Intel si firma deelectronice Logitech. Televizoarele si celelalte dispozitive,precum o telecomanda cu tastatura, vor fi puse in vanzare inStatele Unite din toamna, iar anul viitor pe pieteleinternationale. Preturile nu au fost inca anuntate.

Noua tehnologie, dezvoltata pe platforma Android, utilizata inprezent pe smartphone-uri, include si browserul Chrome, al Google.Potrivit reprezentantilor companiei americane, tehnologia vapermite vizionarea emisiunilor TV si navigarea in acelasi timp peinternet, dar si accesarea retelelor sociale, precum Facebook, saua site-ului de videosharing YouTube.

Lansarea Google TV are loc in contextul in care studiile indicafaptul ca din ce in ce mai multe persoane se uita la televizor intimp de navigheaza pe net.

Analistii se tem insa ca pretul televizoarelor dezvoltate deSony si al celorlalte dispozitive va fi crucial in succesul noiitehnologii a Google, relateaza The Times. Intrebarea care ramaneeste cum va colabora Google cu operatorii TV in distribuirea noiitehnologii. Potrivit Reuters, noul serviciu oferit de Google va fio bataie de cap in plus pentru operatori, in contextul in care totmai multe persoane vor urmari emisiunile gratuit pe net si nu vormai plati pentru abonamente TV. Google TV va presa industria TV saatraga mai multa publicitate decat in prezent, relateazaReuters.

Companii precum Apple sau Yahoo! au intentionat de-a lungultimpului sa dezvolte platforme asemanatoare, dar incercarile lor nuau avut vreo finalitate. Gigantul american online Yahoo! a anuntatca a incheiat mai multe parteneriate cu diferite companii pentrudezvoltarea platformei Connected TV, care le va oferiutilizatorilor acces la anumite site-uri, precum eBay sau Facebook,si va furniza filme si emisiuni TV pe internet.

Google vrea sa atraga cat mai multi dezvoltatori de aplicatiiodata cu lansarea noii tehnologii. Piata de aplicatii pentruplatforma Android are in prezent peste 50.000 de aplicatii la peste18 luni de la lansare.

De asemenea, compania americana vrea sa atraga cat mai multapublicitate pentru TV, o piata de 70 de miliarde de dolari,potrivit The Times.

Google a oprit distrugerea datelor colectate dinretelele Wi-Fi neparolate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO