Business Hi-Tech

Google si partenerii sai au de parcurs un drum dificil pentru a impune un nou sistem de operare pentru telefoanele mobile

12.11.2007, 23:42 20

Android, lansat saptamana trecuta, a fost prezentat ca raspunsul la marea problema a dezvoltatorilor software pentru mobile: realizarea unor programe la fel de "deschise" si prietenoase precum aplicatiile pentru web.
Atat expertii, cat si consumatorii recunosc faptul ca accesarea internetului de pe un dispozitiv mobil este o experienta fundamental diferita de cea traditionala (pe ecranul PC-ului). De cele mai multe ori, utilizatorii obtin site-uri trunchiate si au acces la un numar restrans de aplicatii. Vina este pasata intre operatorii retelelor, producatorii terminalelor si dezvoltatorii tehnologiei din spatele acestora.
Datorita faptului ca piata este foarte fragmentata, companiile de software sunt obligate sa realizeze versiuni diferite ale acelorasi aplicatii, astfel incat acestea sa poata fi accesate de pe mai multe platforme.
Google spera ca poate schimba acest lucru cu ajutorul Android si a consortiului Open Handset Alliance, care numara 34 de companii, printre care se afla operatori de telefonie mobila, producatori de terminale, producatori de semiconductori sau dezvoltatori software si hardware.
Din alianta fac parte jucatori importanti precum Sprint Nextel, T-Mobile Statele Unite, NTT DoCoMo, Telecom Italia, Motorola, Samsung, LG, HTC (High Tech Computer), Nvidia, Intel, Qualcomm, Texas Instruments si eBay, companii care urmaresc realizarea unei sinergii intre terminale si servicii.
Dezvoltatorii software sunt sceptici, declarand ca sunt obisnuiti cu astfel de promisiuni. Majoritatea sunt ingrijorati ca initiativa Google nu va face decat sa fragmenteze si mai mult piata si vor avea astfel inca un sistem de luat in considerare atunci cand scriu un anumit program.
"In prezent, Android doar ne sporeste chinul dezvoltarii versiunilor diferite pentru fiecare sistem de operare", a declarat Kay Johansson, CTO (chief technology officer) al MobiTV, operator de servicii de televiziune si radio pentru telefoanele mobile.
"Va fi doar inca o platforma de care vom fi nevoiti sa tinem cont. Daca Google vrea cu adevarat sa schimbe industria, trebuie sa ofere mai mult decat un sistem de operare open-source " va trebui sa dezvolte dispozitive pentru internetul mobil, care intamplator pot efectua si apeluri de voce", a adaugat Johansson. Cu toate acestea, fiecare companie de soft asteapta cu nerabdare pachetul de dezvoltare software (SDK) pentru Android.
Scrierea aplicatiilor pentru web-ul traditional este mult mai simpla in comparatie cu dezvoltarea de soft pentru platformele mobile, deoarece, pentru majoritatea utilizatorilor, sistemul de operare, browser-ul de internet si limbajele de programare sunt comune si standardizate.
De asemenea, aplicatiile web traditionale arata si functioneaza la fel, indiferent de modul in care serviciile sunt accesate (fie printr-un modem de cablu sau un modem DSL - Digital Subcriber Line).
Situatia este diferita in cazul dispozitivelor mobile, iar dezvoltatorii software trebuie sa tina cont de mai multi parametri atunci cand programeaza un telefon mobil, spre exemplu. Nu numai ca trebuie sa ia in considerare diferitele dimensiuni si rezolutii ale ecranelor, dar aplicatiile trebuie ajustate in functie de sistemul de operare sau operatorul de telefonie mobila utilizate.
In cele din urma, un singur program ajunge sa fie scris in 12 versiuni numai pentru a putea fi accesat de pe cateva sute de telefoane diferite. Desi nu este o sarcina imposibila, procesul consuma mult timp si multi bani.
"Diferenta principala intre web-ul mobil si cel traditional este ca utilizatorii serviciilor de internet clasice se pot conecta prin intermediul oricarui operator si beneficia de aceeasi experienta", a declarat Iain Gillot, fondatorul firmei de cercetare iGillott Research. El a adaugat ca acest lucru nu se intampla in cazul web-ului mobil si este de parere ca nici nu se va realiza vreodata.
Google nu este prima companie care promite industriei mobile o modalitate de a scrie mai usor aplicatii. Sun Microsystems a incercat sa realizeze acest lucru prin intermediul versiunii mobile a limbajului de programare Java (J2ME). Qualcomm, compania americana ce detine drepturile asupra tehnologiei CDMA, a dezvoltat BREW (Binary Runtime Environment for Wireless), un mediu de dezvoltare standardizat pentru aplicatiile mobile.
Pe langa acestea, exista sistemele de operare care controleaza cea mai mare parte a pietei " liderul Symbian, dezvoltat de un consortiu de producatori de telefoane mobile, printre care se numara Nokia si Sony Ericsson, si Microsoft Windows Mobile, o platforma care a castigat destul de mult teren in ultimii ani.
Pana acum, jucatorii din industrie nu au reusit sa recreeze acelasi tip de mediu care a adus succesul unor aplicatii web populare, precum YouTube, Flickr sau Facebook.
"Java promitea un model 'write once, publish many' (scrie softul odata, foloseste-l pentru mai multe dispozitive, n. red.), insa, in realitate, exista multi parametri care trebuie personalizati in functie de dispozitivul mobil si operatorul de telefonie", a declarat Mauro Lollo, directorul executiv al Movidity, o firma canadiana care a dezvoltat o noua metoda de a viziona clipurile video pe telefonul mobil.
Ecranele telefoanelor au dimensiuni si proportii diferite. Puterea de procesare a terminalelor variaza, aceasta traducandu-se prin probleme pentru terminalele mai putin sofisticate, care alcatuiesc majoritatea pietei.
Insa, in afara de aceste restrictii impuse de dispozitive, aplicatiile trebuie ajustate si in functie de operatorul de telefonie mobila utilizat. "Spre exemplu, unii operatori dezactiveaza anumite functionalitati ale telefoanelor, iar noi trebuie sa regandim codul aplicatiilor astfel incat acestea sa poata totusi functiona", a mai spus Lollo.
In aceste conditii, analistii pun sub semnul intrebarii succesul platformei Google Android.
"Avem deja cateva sisteme de operare bune. Ar fi mai indicat daca am standardiza unul dintre acestea, decat sa se lanseze inca un sistem de operare", a declarat Sal Dhanani, cofondatorul si directorul de marketing al Telenav, producator de sisteme GPS.
Sugestia lui Dhanani se dovedeste a fi foarte greu de realizat, avand in vedere faptul ca firmele care au dezvoltat platformele existente au tot interesul in a-si vedea solutia aleasa. Desi aliante s-au mai realizat pentru promovarea anumitor standarde, problema principala au constituit-o tot companiile implicate, care nu s-au aratat dispuse sa ajunga la compromisuri.
Analistii se tem ca si Open Handset Alliance ar putea fi afectata de aceleasi dificultati. Desi Google a reusit sa atraga printre cei mai importanti jucatori din industrie, multe nume cunoscute inca nu sunt prezente "operatorii americani de telefonie mobila Verizon Wireless si AT&T, cel mai mare operator din lume Vodafone, precum si compania finlandeza Nokia, liderul pietei producatorilor de telefoane mobile, care nu a exclus posibilitatea de a se alatura aliantei.
"Daca vom considera ca este in beneficiul nostru, vom lua in considerare participarea", a declarat Kari Tuutti, purtatorul de cuvant al diviziei multimedia a Nokia.
Dhanani este in continuare neincrezator " "Nu vad cum ar putea functiona fara AT&T si Verizon. Trebuie sa fie un ecosistem in care toata lumea sa fie implicata. Altfel, Android ramane inca o alta platforma pentru care trebuie sa scriem un cod", a adaugat el.
Specificatiile complete ale platformei Android inca nu au fost dezvaluite, iar analistii apreciaza ca Google va implementa platforma sa de publicitate in sistem. Daca acest lucru se intampla, costurile dispozitivelor si serviciilor ar putea fi subventionate de catre publicitatea mobila, evaluata la 574 mil. dolari (425,4 mil. euro) anul acesta si asteptata sa creasca de aproximativ trei ori pana in 2010, potrivit Strategy Analitics. "Cum ar putea supravietui un operator care comercializeaza telefoane impreuna cu abonamente lunare de 30 de dolari (20,6 euro), daca un alt operator poate vinde un telefon Android la un pret de cinci dolari (3,4 euro) pe luna?", a spus Gillott, care considera ca economia reprezinta factorul care determina adoptia unei tehnologii. "Sunt de acord ca Android va fi initial doar o alta platforma pe care vom fi nevoiti sa o includem pe lista de compatibilitate, insa cred ca sistemul de la Google are potentialul de a extinde piata, prin prisma faptului va permite unor firme mici precum a mea sa scrie aplicatii pentru un numar mare de telefoane mai putin sofisticate", a declarat Morgan Slain, CEO al companiei de soft Splash Data.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO