Business Hi-Tech

GlobalNET si-a pregatit conturile si pentru venituri mai mari din cartele

17.01.2003, 00:00 18

Anul 2002 a marcat o bila alba in privinta distributiei de telefoane mobile in Romania. Datorita subventionarii acestor aparate de catre operatorii de telefonie mobila si a masurilor luate de producatori, piata neagra (generata din importul ilegal) s-a diminuat. Efectul a fost resimtit si de distribuitorii de celulare, precum GlobalNET. Diminuarea importului ilegal s-a rasfrant pozitiv in veniturile companiei pe 2002 si va avea un efect similar si in acest an, apreciaza managerul Liviu Nistoran.
GlobalNET, unul dintre principalii distribuitori de telefoane mobile si echipamente de telecomunicatii de pe piata romaneasca, a incheiat anul 2002 cu o cifra de afaceri de 13,8 milioane de dolari, in crestere cu 38% fata de 2001. Obiectivele fixate pentru noul an nu sunt nici ele departe de acest procent.
"Pentru anul acesta dorim sa pastram constant aceasta tendinta si estimam o crestere de 30%-35% in 2003 fata de 2002. Dezvoltarea companiei va continua intr-un ritm sustinut. Si in acest an vom deschide un numar important de noi puncte de vanzare", a declarat pentru Ziarul Financiar Liviu Nistoran, managing director la GlobalNET.
Compania are in prezent, in toata tara, 25 de magazine proprii, 25 de dealeri si 500 de reselleri. Directorul GlobalNET apreciaza ca firma detine aproximativ 10% din piata distribuitorilor de telefoane mobile si servicii.
Printre realizarile firmei programate pentru 2003 s-ar putea numara si eventuala achizitie a unui distribuitor sau retailer mai mic. "In functie de oportunitatile oferite de aceasta piata sunt posibile si alte achizitii ale altor distribuitori/retaileri", a precizat Nistoran. Anul trecut GlobalNET a cumparat, pentru o suma de cateva sute de mii de dolari, distribuitorul Eurotel 2000, tot dealer Orange.
Potrivit oficialului, anul trecut romanii au preferat telefoanele mobile Nokia. "Majoritatea covarsitoare a celor care detin deja un telefon mobil, in cazul in care il schimba vor un Nokia. Cei care nu au avut niciodata un telefon mobil sunt mai putin atasati unui brand. Pretul si design-ul sunt in general factorii care influenteaza cumpararea", afirma Liviu Nistoran.
Dupa telefoanele Nokia, cele mai bine vandute marci in magazinele GlobalNET au fost Alcatel, Motorola si Siemens.
Piata autohtona a telefoanelor mobile este destul de dinamica daca tinem cont ca romanii isi schimba terminalul o data la doi ani, potrivit opiniei directorului GlobalNET.
Cu aproximativ un an in urma distribuitorii de telefoane mobile erau foart ingrijorati de amploarea pe care o luasera importurile ilegale de terminale si care erau grupate de acestia intr-o asa numita "piata neagra". Anul 2002 pare sa fi fost de bun augur si in aceasta directie. "Piata neagra a scazut datorita subventionarii telefoanelor de catre operatori si datorita demersurilor facute de unii producatori si de autoritatile vamale", a precizat Nistoran.
Pe piata internationala se observa clar o tendinta a producatorior in a oferi telefoane cu ecran color si capabilitati MMS (mesagerie multimedia). Desi in Romania au fost lansate deja servicii multimedia prin telefoanele mobile, directorul GlobalNET considera ca "piata nu este pregatita, dar intotdeauna tehnologia a luat-o inaintea pietei. MMS va fi o a doua revolutie dupa SMS (mesahe scurte tip text - n.r.) datorita capacitatii de a transmite informatie multimedia: imagine-sunet-text si de a fi utilizate la diverse aplicatii precum supravegherea video, descarcarea unor harti sau altor informatii grafice sau transmiterea de fotografii in timp real".

Primele victime, la sfarsitul anului
Efectele liberalizarii sunt resimtite putin la nivelul distribuitorilor de genul GlobalNET. "Chiar daca oferim spre vanzare deja cartele de telefonie fixa (pentru convorbiri internationale prin Voice-over-IP), este prematur sa simtim in vreun fel efectele liberalizarii. Acestea vor putea fi vizibile in a doua jumatate a anului. Dealerii care vor sti sa exploateze lansarea noilor servicii de telefonie fixa isi vor mari cifra de afaceri cu 10 - 20%.Vanzarile vor creste treptat pe masura ce piata va fi educata si va invata sa foloseasca sistemul de cartele preplatite pentru telefonie fixa", a mai spus Nistoran.
Cifra de afaceri a GlobalNET in domeniul telefoniei va creste prin adaugarea acestui segment al cartelelor preplatite cu aproximativ 20%, apreciaza oficialul.
"Urmeaza o perioada de asezari din punct de vedere al relatiilor intre operatori si intre operatori si distribuitori, de cautari ale modelelor de business adaptate pietei romanesti, de promotii puternice din partea tuturor operatorilor si de educare a pietei. Un proces nu foarte usor care la sfarsitul anului 2003 va face si primele victime pe piata noilor operatori. Cei care nu vor putea face fata ritmului vor da faliment", conchide Liviu Nistoran.
GlobalNET a fost infiintata in 1997 iar in 1999 si-a schimbat actionariatul. Atunci, grupul francez Avenir Telecom, distribuitor european de telecomunicatii, a devenit actionar majoritar la GlobalNET. La ora actuala GlobalNET este dealer Orange iar concurentul sau principal este compania Germanos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO