Business Hi-Tech

Globalizarea: avantaj pentru noi

03.02.2003, 00:00 22

Urmatorul val al globalizarii va afecta in primul rand piata locurilor de munca, tot mai multe companii orientandu-se spre outsourcing - adica realizarea serviciilor in locatii offshore, unde forta de munca bine pregatita poate fi platita cu salarii mai mici, se arata intr-un studiu prezentat de revista Business Week. "Romania, Bulgaria si chiar Africa de Sud, care au oameni foarte bine pregatiti, dar scartaie in domeniul economiei, pot beneficia de extinderea pietei de servicii", sustine cover-story-ul din ultimul numar al publicatiei.
Europa de Est si Rusia, Asia, America Latina si Africa se numara printre locatiile favorite ale marilor companii, care au ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa "importe" oameni din aceste tari. Mai profitabil este sa ii foloseasca chiar in aceste locatii, cu salarii, chirii si taxe la un nivel mult mai mic. In tot acest timp, numarul de locuri de munca din America este in scadere, tot mai multi specialisti sunt concediati, iar companiile isi muta serviciile spre alte zone. "Poate America sa sufere aceste pierderi, dar sa ramana prospera?", se intreaba analistii revistei, fara a reusi sa dea un raspuns concret.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO