Business Hi-Tech

Glasul trupului poate inlocui orice instrument

13.07.2004, 00:00 27

Cercetatorii englezi de la Universitatea din Leeds i-ar putea determina pe sunetistii din studiouri sa-si arunce vechile mixere audio. Oamenii de stiinta au creat un mod de detectare a miscarilor unui om in trei dimensiuni, care ar putea permite emiterea de sunete prin gestica oricarei parti a corpului.  Acest sistem ar putea fura painea sunetistilor din studioul audio care manevreaza o multime de butoane pentru a obtine sunetul perfect. Tehnica ar putea fi folosita si pentru navigarea pe Internet in cazul celor cu deficiente motorii si nu numai.
Proiectul este condus de Dr. Kia Ng, de la Centrul Interdisciplinar pentru Cercetarea Stiintifica a Muzicii si se bazeaza pe urmarirea miscarilor in trei dimensiuni, folosind razele infrarosii. Acestea sunt proiectate pe niste bile foarte mici reflectorizante lipite de imbracaminte si monitorizate de 12 videocamere. Computerul recunoaste schimbarea pozitiei bilutelor si transforma diferitele gesturi in instructiuni pentru un program soft de creatie muzicala. Practic acest sistem poate inlocui orice comezi de la tastatura unui calculator prin simple miscari ale corpului.
"In mod concret, un om ar putea canta o nota muzicala clipind din ochi sau miscand piciorul. Oricine are posibilitatea de a controla o compozitie muzicala", spune Dr. Ng. Exista insa riscul ca un gest "necugetat" sa creeze un falset, asa ca sistemul va avea si un sistem care sa ghiceasca ce reprezentarea fizica a unei serii de gesturi pentru a elimina pe cat pozibil greselile umane. "Cea mai mare provocare este de a invata sistemul sa anticipeze miscarile. Pentru a descifra un gest al mainii, sistemul trebuie sa stie unde a fost inainte mana, unde este acum dar si unde va fi in urmatoarea fractiune de secunda", spune Dr. Ng. El spera ca sistemul sa fie testat live, intr-un concert organizat la sfarsitul anului viitor. Daca acest sistem va functiona, orchestrele se vor transforma in ansambluri de dirijori foarte dinamici.
claudiu.andone@zf.ro




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO