Business Hi-Tech

Gigantii din lumea telecom au intrat intr-o febra a achizitiilor, cautand noi surse de crestere

16.06.2008, 19:09 12

France Telecom a inaintat o propunere de achizitie pentru TeliaSonera, operator de telecomunicatii ce detine proprietati in Turcia, Rusia si ale state ale spatiului ex-sovietic, in valoare de 42 de miliarde de dolari in actiuni si cash.
Compania detinuta de guvernele Suediei si Finlandei a refuzat oferta considerand-o prea mica. Cele doua guverne detin 51 la suta din actiuni. Potrivit analistilor, oferte mai mari vor fi inaintate de catre France Telecom sau alte companii interesate.
Pe de alta parte, Verizon Wireless, companie americana detinuta de Verizon Communications si Vodafone, a fost de acord sa preia Alltel pentru 28,1 miliarde de dolari. Un eventual succes al tranzactiei ar transforma Verizon in cel mai mare operator de telefonie mobila din SUA.
Fuziunea France Telecom si TeliaSonera ar crea al patrulea operator de telefonie mobila dupa China Mobile, Vodafone si Telefonica, cu un numar de 168 de milioane de abonati.
France Telecom isi deruleaza multe din serviciile sale sub marca Orange.
Oferta companiei franceze survine dupa ce rata de crestere a pietelor de telecomunicatii s-a diminuat. Marii operatori de pe glob isi indreapta tot mai mult atentia catre zone neexploatate din acest punct de vedere precum Africa, Orientul Mijlociu sau Asia in vederea sustinerii cotelor mari in vanzari.
Odata cu maturizarea pietelor europene, rata achizitiilor pe pietele in dezvoltare s-a accelerat. In decursul saptamanii trecute, reprezentantii Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din Europa, au declarat ca intentioneaza sa preia controlul asupra operatorului sud african Vodacom. Compania britanica detine deja 50 la suta din actiunile companiei din Cape Town. De asemenea, Reliance Communications, un operator de telefonie mobila din India, a precizat ca este in curs de negociere a unei tranzactii de achizitie a celui mai mare operator telecom din Africa, MTN.
Deutsche Telekom a ajuns in decursul lunii mai la un acord de preluare cu OTE, ce detine operatori de telefonie mobila in Romania, Bulgaria, Albania si Macedonia.
Compania suedezo-finlandeza deruleaza afaceri importante si pe piete in dezvoltare precum Rusia. Aceasta detine 44 la suta din MegaFon, unul din cei mai mari operatori telecom din Federatia Rusa dar si alte companii din Lituania, Moldova, Estonia, Letonia, Kazahstan sau Georgia.
"TeliaSonera au aceeasi strategie ca si noi iar o eventuala intelegere ne va oferi o mare posibilitate de a ne extinde in Europa", a declarat Paul-Fran?ois Fournier, vicepresedinte pentru divizia de advertising online a Orange.
Desi oficialii TeliaSonera au refuzat oferta companiei franceze, Didier Lombard, presedintele si directorul executiv al France Telecom a declarat ca discutiile dintre cele doua companii ar putea continua, numind refuzul operatorului din cele doua tari nordice ca un "prim raspuns".
Oficialii operatorului francez au declarat ca oferta de preluare se ridica la un pret de 62,35 de coroane (6,62 euro) per actiune. Anuntul unei posibile oferte a marit pretul actiunilor TeliaSonera cu 26 la suta.
Dupa lansarea publica a ofertei, actiunile France Telecom au scazut cu 4 la suta pe bursa din Paris. De asemenea, anumiti investitori au precizat ca suma oferita de France Telecom ar fi prea mare.
Guvernul suedez, ce detine 37,3 la suta din operatorul de telefonie mobila a refuzat oferta francezilor insa a mentionat ca este dispus sa vanda partea sa de actiuni, dar pentru un alt pret, mai mare. Operatiunile derulate in regiunea Baltica, Rusia, fostele state URSS siu Turcia au generat doar 11 la suta din vanzarile TeliaSonera anul trecut. Potrivit analistilor insa, aceste regiuni au un potential urias de dezvoltare.
In ultimii zece ani, France Telecom s-a extins treptat pe pietele din Europa Centrala si Africa prin cumpararea de actiuni ale unor operatori sau prin achizitionarea de licente de transmisie in tari precum Romania, Slovacia, Niger, Egipt sau Mali.
Preluarea operatorului suedezo-finlandez ar plasa France Telecom pe pozitia de concurent principal pentru operatorii rusi MTS si VimpelCom ce au determinat dezvoltarea industriei telecomunicatiilor in regiune. In 2007, TeliaSonera a avut un profit de 20,3 miliarde de coroane (2,1 miliarde de euro) din vanzari ce s-au ridicat la 96,3 miliarde de coroane (10,33 miliarde de euro). Aproximativ 40 la suta din vanzarile totale ale companiei au provenit din operatiunile globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO