Business Hi-Tech

Gersim: in 2008 se vand 6 milioane de mobile

03.11.2008, 18:56 25

Numarul de telefoane mobile achizitionat de romani in acest an va ajunge la aproape 6 milioane, estimeaza distribuitorul de produse telecom si multimedia Gersim, detinut de omul de afaceri Dan Stefanescu.

"Pretul mediu al telefoanelor mobile vandute variaza intre 40 si 60 de euro", spune proprietarul Gersim, care noteaza faptul ca acest indicator este in scadere fata de anul trecut.
"Pretul mediu a scazut tocmai datorita faptului ca noii veniti in retelele de telefonie mobila sunt persoane care au venituri mici, persoane care nu si-au permis pana acum un telefon mobil. Mari producatori precum Nokia si Samsung au intrat pe piata low-end cu terminale intre 20 si 30 de euro, o piata ce era altadata apanajul altor producatori, precum Alcatel, Sagem si Motorola. Companiile mentionate au reusit niste volume frumoase si pe piata din Romania pe acest segment, ceea ce a facut sa scada pretul mediu al terminalelor vandute", a adaugat Stefanescu.
Un factor care a influentat numarul si pretul mediu al terminalelor comercializate pe piata locala este intrarea RCS&RDS pe piata de telefonie mobila, in urma cu un an. Astfel, in perioada mentionata, operatorul controlat de Zoltan Teszari a livrat gratuit clientilor circa 1,2 milioane de telefoane mobile realizate de compania chineza Huawei.
Stefanescu spune ca cifrele de pe piata locala sunt "bune", dar mai exista loc de crestere.
"Este o cifra buna tinand cont de climatul de pe piata, dar este loc de mai mult, potentialul ar trebui sa fie mai mare - ritmul de inlocuire a telefoanelor mobile din Romania este inca la un nivel inferior fata de Europa Occidentala".
Gersim, care a facut anul trecut un profit net de 480 de mii de euro la un rulaj de 12 mil. euro, estimeaza ca are o cota de aproximativ 5% din piata, obiectivul distribuitorului fiind sa isi mentina aceasta pozitie.
Stefanescu a mentionat ca a refuzat in primavara acestui an o oferta de preluare si ca negociaza in prezent cu alte doua companii, cu care va ajunge la un acord, daca oferta va fi buna din punct de vedere financiar.
"Daca oferta este generoasa, vom vinde. Pana la urma totul este de vanzare."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO