Business Hi-Tech

Găvănescu, IT Six: Statul să plătească mai bine profesorii din facultăţile tehnice ca să avem mai mulţi softişti

Găvănescu, IT Six: Statul să plătească mai bine profesorii din facultăţile tehnice ca să avem mai mulţi softişti

Sorin Găvănescu, directorul general al IT Six: Un profesor care nu este plătit bine nu va rămâne la stat

Autor: Adrian Seceleanu

06.03.2012, 00:04 1731

România este foarte bine clasată în topurile internaţionale în ce priveşte calitatea pregătirii oamenilor în IT şi telecom însă marea problemă o reprezintă numărul mic de angajaţi disponibili - situaţie care nu poate fi rezolvată dacă statul nu îi va plăti mai bine pe profesorii din facultăţile cu profil tehnic, spune Sorin Găvănescu, directorul general al IT Six Global Services, un furnizor de servicii de outsourcing IT şi dezvoltator de software din Craiova, cu afaceri de 2 mil. euro şi peste 100 de angajaţi.

"IT-ul este singurul sector cu o creştere expo­nenţială în România în ultimii zece ani. Dacă ne uităm la târgurile de joburi şi la anunţurile companiilor vedem că şi de când a început recesiunea tot IT-ul este cel care angajează. Dar dacă vrem să profităm de imaginea foarte bună pe care România o are pe segmentul IT şi să avem o industrie puternică de software la nivel naţional, atunci trebuie să fim capabili să avem la nivelul economiei şi mai mulţi oameni care să urmeze cursurile unor facultăţi tehnice", a spus Găvănescu, adăugând că, în opinia sa, una dintre soluţii ar fi ca profesorii din facultăţile tehnice să fie plătiţi mai bine.
"Avem absolvenţi foarte buni de liceu şi este esenţial să avem profesori foarte buni în facultăţi pentru că acesta este momentul în care mulţi români decid să plece la studii în străinătate. Un profesor care nu este plătit bine nu va rămâne la stat. Este nevoie de un program naţional prin care aceşti profesori să fie plătiţi mai bine". Sorin Găvănescu este şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei patronale a industriei de soft şi servicii (ANIS).

De ce este nevoie de un număr şi mai mare de absolvenţi de facultăţi tehnice? În România, o problemă foarte mare este să angajezi rapid câteva zeci de oameni şi atunci contracte pot fi pierdute chiar dacă o firmă locală poate oferi o calitate mai bună decât cea furnizată de o firmă din Asia. "Sunt contracte pe care le-am pierdut pentru că nu am fi putut angaja foarte repede un număr mare de oameni. O companie ca a noastră poate avea nevoie şi de 6-8 luni pentru a angaja 30 de oameni. Dacă vrem să câştigăm contracte importante, să avem în România centre de cercetare dezvoltare, trebuie să rezolvăm această problemă".

IT Six Global Services, un furnizor de servicii de outsourcing IT şi dezvoltator de software din Craiova, cu afaceri de 2 mil. euro în 2011, estimează că va angaja în acest an peste 30 de oameni. "Evaluăm posibilitatea de a deschide sucursale şi în alte oraşe, pe lângă Craiova şi Bucureşti, localităţile vizate fiind cele în care există centre universitare. În prezent avem 110 angajaţi", a spus Găvănescu. Anul trecut compania a făcut 20 de angajări. "Estul Europei câştigă teren în faţa Asiei pe zona de soft şi servicii IT", a adăugat el.

IT Six Global Services dezvoltă soft - printre altele - pentru companii de trading, de securitate IT şi telecom din 14 ţări, inclusiv aplicaţii pentru platforme mobile (Apple iOS, Google Android sau Windows).

Angajatorii din sectorul IT au creat aproape 7.000 de joburi în ultimii patru ani, numărul de specialişti în acest domeniu ajungând la peste 28.000 de persoane (în creştere cu 30% faţă de 2008), în timp ce în toate celelalte sectoare numărul de salariaţi a scăzut, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Un programator junior primeşte un salariu cuprins între 500 şi 800 de euro net/lună, iar un senior ajunge până la 1.500 euro - 1.800 de euro net/lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO