Business Hi-Tech

Găvănescu, IT Six Craiova: Cererea va creşte anul acesta, mai ales de la clienţii din vestul Europei

Sorin Găvănescu

Sorin Găvănescu

Autor: Ioana Nita

16.03.2014, 19:08 470

Furnizorul de servicii de outsourcing IT şi dezvoltatorul de software IT Six Global Services din Craiova, cu peste 130 de angajaţi, ţinteşte anul acesta o cifră de afaceri de 6 milioane de dolari, cu 20% mai mult  faţă de 2013, mizând pe o creştere a pieţei locale de outsourcing şi în special a cererii pentru dezvoltarea de software la comandă venită din partea clienţilor din vestul Europei, potrivit lui Sorin Găvănescu, director executiv şi acţionar al companiei. 

„Suntem optimişti în privinţa creşterii cererii de servicii de dezvoltare de software în 2014, mai ales din partea Europei de Vest. Ne aşteptăm să crească şi cererea pentru servicii de suport tehnic pentru aplicaţii mari, de tip enterprise. Pentru IT Six prognozăm o creştere de aproximativ 20% anul acesta, la 6 milioane de dolari“, a declarat pentru ZF Găvănescu.

Piaţa locală de outsourcing s-a situat în 2012 la 380 de milioane de euro, cea mai mare pondere a veniturilor fiind generată de serviciile IT (peste 60%), potrivit datelor Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

IT Six este specializată în oferirea de soluţii IT, printre care dezvoltare de software şi aplicaţii mobile şi web, pentru sectoarele telecom, transporturi, servicii financiare, securitate, administraţie publică şi media, piaţă de capital, producţie şi sănătate. Anul trecut, afacerile IT Six au înregistrat tot o creştere de 20%, ajungând la 5 mil. dolari. În 2013, compania a demarat mai multe proiecte, atât pentru clienţi noi, cât şi pentru parteneri mai vechi.

Cele mai mari proiecte au fost din domeniul unor tehnologii de nişă, potrivit lui Găvănescu, însă şi din sectorul aplicaţiilor mobile şi web de tip enterprise.

„Anul trecut am dezvoltat soluţii software complexe pentru industria serviciilor financiare (sisteme bursiere real-time) şi pentru companii din industria de producţie“, a completat directorul executiv al IT Six. El a explicat că nu poate oferi detalii despre valorile totale ale proiectelor, dat fiind că modelul de business al companiei se bazează pe contracte pe termen lung, precum cele din cercetare-dezvoltare care se întind pe perioade lungi de timp, după care se oferă şi suport tehnic, ceea ce face dificilă cuantificarea valorii proiectului.

Clienţii furnizorului de servicii IT din Craiova provin aproape în totalitate din străi­nătate, în special din SUA şi Europa de Vest. „Am avut un singur client român în 2013, pentru care am dezvoltat o soluţie mobilă personalizată pentru gestiunea stocurilor şi automatizarea forţei de vânzări.“

De asemenea, compania a încheiat anul trecut un contract cu un client pe care l-a cunoscut la târgul Mobile World Congress 2013 de la Barcelona, care activează pe plan global în domeniul microelectronicii. Pentru acesta, IT Six dezvoltă mai multe proiecte în sectoarele web, mobile şi comerţ electronic. Compania românească a participat şi anul acesta la evenimentul din Spania şi mizează pe faptul că va atrage din nou clienţi şi proiecte noi. De asemenea, IT Six s-a numărat printre cele 17 companii româneşti care au expus săptămâna trecută la târgul CEBIT 2014 din Germania, cel mai important eveniment din IT&C.

 

Compania caută programatori

Echipa IT Six numără 135 de persoane, anul trecut fiind angajaţi 25 de oameni. Recru­tările continuă şi anul acesta, compania cău­tând programatori Net, Java, PHP şi Javascript, testeri software cu experienţă, precum şi specialişti Busi­ness Intelligence.

Procesul de recrutare este însă dificil, din cauza ofertei reduse a persoanelor cu experienţă în programare. „Problema rămâne însă resursa umană. Este extrem de dificil de recrutat programatori cu experienţă, în oricare din oraşele mari ale ţării. Mă refer la centrele universitare puternice care au şi aeroport internaţional“, a punctat CEO-ul IT Six.   

Firmele româneşti de software găsesc greu programatori şi din cauza faptului că majoritatea specialiştilor sunt recrutaţi de companiile multinaţionale prezente şi pe plan local, în special în Capitală.

Compania, înfiinţată în 2005, este deţinută de Vali Iancu (42,5% din acţiuni), Livia Iancu (37,5%), Sorin Găvănescu (10%), Cristian Ionescu (8%) şi Iuliana Florea (2%).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO