Business Hi-Tech

Gabriel Sandu, un economist cu experienta in industria mobilei si agricultura, noul ministru IT&C

Gabriel Sandu, un economist cu experienta in industria mobilei si agricultura, noul ministru IT&C

Noul ministru IT&C, Gabriel Sandu (st.), 45 de ani, a absolvit ASE-ul si a lucrat pentru companii precum Relaxa Mizil si Elvila. Vicepremierul Dan Nica (dr.), 48 de ani, absolvent de Electronica si Telecomunicatii si director al directiei judetene telecom in Galati, a fost in perioada 2000-2004 ministrul comunicatiilor

21.12.2008, 18:05 111

Gabriel Sandu, un absolvent de ASE in varsta de 45 de ani, care a ocupat pozitii de management in companiile Relaxa Mizil, Elvila (mobila) si Albert THS (comert cu cereale, agricultura) si care este astfel complet necunoscut in industria locala IT&C, a primit saptamana trecuta avizul comisiilor parlamentare pentru functia de ministru al comunicatiilor si societatilor informationale, cu 17 voturi "pentru", 2 "impotriva" si o abtinere. El a devenit cunoscut in politica din pozitia de finantator al Uniunii Fortelor de Dreapta. A fost senator intre 1996 - 2000, iar dupa ce UFD a fuzionat cu PNL a devenit deputat in 2004. A plecat din PNL odata cu gruparea Stolojan, la finele lui 2006. In Parlament a facut parte din Comisia economica.

Pentru postul de ministru a mai fost vehiculat numele lui Catalin Marinescu, fostul presedinte al Inspectoratului General pentru Comunicatii. El ar fi pierdut nominalizarea ca urmare a negocierilor dintre grupul care a trecut din PNL in PD si oamenii care erau parte a Partidului Democrat. Marinescu era apropiat de PD, in timp ce Sandu a plecat din PNL in PD in 2006.
La audierile din Parlament, Gabriel Sandu a afirmat ca unul dintre obiectivele sale prioritare este identificarea problemelor cu care se confrunta companiile din subordinea ministerului, printre care Posta Romana si Societatea Nationala de Radiocomunicatii, percum si gasirea solutiilor. "Pentru Posta Romana exista un plan de restructurare, insa nu l-am vazut, dar vreau sa-l analizez, mai ales ca este vorba de 35.000 de angajati. Am doua directii foarte clare, una sociala, respectiv una pentru eficientizarea activitatii", a spus Sandu. El a adaugat ca va propune modificarea organigramei ministerului si infiintarea unui post de secretar de stat care sa raspunda de Posta Romana.
Avand pana in prezent tangenta cu alte industrii, Gabriel Sandu nu este o persoana cunoscuta in industria locala, astfel ca incertitudinea este cuvantul cheie in ceea ce priveste asteptarile companiilor locale IT&C de la noul ministru.
Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin cablu - organizatie care reuneste cei mai mari jucatori de pe cablul TV, spune ca deocamdata "nu poate fi nici optimist, nici pesimist" in ceea ce priveste persoana desemnata ca ministru IT&C.
"Vom avea o parere despre noul ministru dupa ce va incepe sa lucreze. Asteptam ca noul guvern sa intre in paine, vom face solicitari din partea industriei, si dupa ce vom vedea ce raspunsuri primim, vom vedea daca suntem optimisti sau pesimisti", a declarat Petric pentru ZF. El a mentionat ca asteapta din partea noului ministru clarificarea legislatiei in ceea ce priveste infrastructura.
"De sase ani asteptam o lege a infrastructurii, speram ca noul guvern va intelege ca este nevoie si de o lege a infrastructurii telecom nu doar de infrastructura rutiera. Fara aceasta lege, asistam la o harjoana intre posesorii de infrastructura, care ridica mari probleme operatorilor de cablu", a adaugat el.
Mai multi manageri de top ai unor companii importante din industria locala IT&C au evitat sa comenteze chiar si off-the-record, in cadrul unor discutii cu ZF, nominalizarea lui Gabriel Sandu ca ministru al comunicatiilor.
"Nu am auzit niciodata despre noul ministru, nu il cunosc, nu stiu care a fost activitatea sa profesionala. Nu stim ce asteptari sa avem de la o persoana care nu a avut pana acum tangenta cu IT&C-ul", spune directorul executiv al unei companii IT.
Numirea lui Gabriel Sandu este privita cu maximum interes si din zona telecom, o industrie influenta, care genereaza anual venituri de peste patru miliarde de euro, dar care este, in acelasi timp, si dominata de tensiuni si conflicte.
Din aceasta perspectiva, a operatorilor telecom, miza cea mai importanta in ceea ce priveste noul guvern este legata de soarta Autoritatii Nationale pentru Comunicatii. "Gabriel Sandu este un nume complet necunoscut pentru industria noastra. Ceea ce intereseaza in acest moment este ce se va intampla cu ANC. Atat PD-L, cat si PSD isi doresc conducerea arbitrului, aceasta este miza importanta", a explicat intr-o discutie neoficiala cu ZF un manager de top dintr-o companie telecom cum se vad din perspectiva industriei negocierile de pe scena politica.
ANC are in desfasurare mai multe proiecte de reglementare care influenteaza in mod direct nivelul veniturilor si al profitabilitatii greilor de pe piata telecom. Unul dintre proiecte este legat de tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila, care a provocat deja tensiuni in piata.
La audierea din Parlament, noul ministru a precizat ca este de acord cu trecerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) in subordinea Parlamentului, o idee vehiculata de mai mult timp pe piata. Din zona operatorilor telecom, declaratia ministrului este vazuta ca o "scapare", a unui manager care inca nu cunoaste toate detaliile. "Pare destul de greu de crezut ca PD-L si PSD vor prefera sa lase din mana ANC, sa renunte la formula in care autoritatea poate fi totusi controlata de la nivelul guvernului".
ANC este aflata in prezent in subordinea primului-ministru. Bazandu-se pe aceasta relatie de suvordonare, premierul Tariceanu a inlaturat din functie, inainte de expirarea mandatului, doi presedinti ai arbitrului telecom (Ion Smeeianu si Dan Georgescu).
In alta ordine de idei, in conditiile in care Gabriel Sandu este un om necunoscut in industrie, multi manageri se intreaba daca Dan Nica - fostul ministru IT&C din perioada cabinetului Nastase, acum vicepremier, nu va putea exercita o influenta in acest domeniu. Nica nu este perceput favorabil in toate companiile IT&C locale, dar niciun manager de top din aceasta industrie nu contesta ca el a fost un "ministru eficient, de impact", care "a realizat pe durata mandatului sau aproape tot ce si-a propus".
In timpul mandatului lui Dan Nica a fost implementata reducerea de impozit pentru programatori (pastrata si de guvernul Tariceanu), a fost lansat sistemul electronic de licitatii publice e-licitatie si au fost lansate mai multe investitii in programe IT&C.
In mandatul lui Nica s-a creat o structura prin care erau coordonate proiectele publice IT&C, iar lobby-ul facut de ministru pentru forta de munca ieftina si specializata in IT&C din Romania este vazut de multi ca o explicatie pentru investitiile unor multinationale in centre de servicii si cercetare&dezvoltare pe piata locala.
Unul din esecurile lui Nica este proiectul Postelecom, o companie mixta intre companii chineze si Posta Romana, care ar fi trebuit sa concureze Romtelecom.
Nica a avut avantajul de a deveni ministru IT&C dupa ce facuse deja parte din "sistem" si cunostea din interior industria. El a terminat in 1985 Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Iasi. In perioada 1987 - 1988, are functia de Sef Atelier Transmisiuni, Directia Judeteana de Telecomunicatii Galati, iar in perioada 1989 - 1991 este sef Sectie Echipamente, Directia Judeteana de Telecomunicatii Galati. Intre 1991 si 1996 a fost director la Directia Judeteana de Telecomunicatii Galati.
Desi se bucura de imaginea unui om "eficient, de impact", rolul lui Nica in noul guvern ca avocat pentru adoptarea unor anume reglementari sau pentru demararea unor proiecte de investitii de anvergura in IT&C este pus sub semnul intrebarii in industrie. Din zona operatorilor telecom, unii manageri cred ca "Dan Nica nu va avea nicio influenta in zona comunicatiilor, daca ANC se duce la PD-L, asa cum se pare ca s-a convenit. Probabil ca va avea o influenta asupra domeniilor in care ministrii sunt controlati de PSD".
"Este important ca al doilea om din guvern este unul care cunoaste in detaliu mersul lucrurilor si are contacte in lumea IT&C, in contextul in care pe ministru nu il cunoastem. Dar daca functia este decorativa, nu stiu exact care va fi importanta acordata domeniului", spune un manager de top din industria locala IT.
Un punct de vedere oarecum in aceeasi linie este exprimat si de Gabriel Marin, cel care controleaza un grup format din mai multe companii IT&C, dintre care cea mai mare este Omnilogic, unul din cei mai mari jucatori de pe distributia IT&C.
"Nu l-am cunoscut niciodata pe domnul Gabriel Sandu, oricum categoric nu face parte din comunitatea IT&C. Nominalizarea este probabil pur politica. Speram totusi ca domnul Dan Nica sa continue sa se implice, in masura posibilului desigur, in sprijinirea proiectelor nationale din businessul nostru", a precizat pentru ZF oficialul Omnilogic.
 
 
Ce il asteapta pe noul ministru
  • O situatie tensionata pe piata de telefonie mobila. Ministrul trebuie sa decida daca va sustine trecerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii sub control parlamentar sau mentinerea institutiei sub controlul premierului
  • Readucerea ministerului in prim-plan. Companiile IT&C locale s-au plans ca in ultimii patru ani ministerul si-a pierdut importanta astfel incat ministrii din perioada 2004-2008 aflau din presa despre modificarile de legislatie care aveau impact asupra industriei IT&C.
  • Alegerea unui moment favorabil pentru listarea Romtelecom la bursa.
  • Implementarea unui program pentru cresterea ratei de utilizare a internetului de mare viteza, in prezent una din cele mai slabe din UE.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO