Business Hi-Tech

Furnizorul de solutii de stocare Teradata vrea sa intre in Europa de Est prin contracte cu multinationale ca Orange si Vodafone

Furnizorul de solutii de stocare Teradata vrea sa intre in Europa de Est prin contracte cu multinationale ca Orange si Vodafone

Michael Koehler, presedintele Teradata: Companiile trebuie sa exploateze eficient informatiile de business

26.10.2008, 17:14 35

Teradata, companie americana furnizoare de solutii de stocare a datelor, vizeaza in special companiile mari si sectorul guvernamental din estul Europei.

"Principalii jucatori pe care ii vizam in Europa de Est sunt in general companii care pun accent pe importanta datelor statistice pentru evolutia businessului in viitor", a declarat Herman Wimmer, presedintele Teradata responsabil de regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). "Degeaba tintim o companie de dimensiuni foarte mari al carei management nu vede importanta acestei coordonate", a adaugat el.
Wimmer a subliniat de asemenea o alta tendinta in industrie - faptul ca modelele de business incep sa se schimbe - in telecom spre exemplu utilizatorii plateau numai minutele de convorbire, spune el. "Acum, putem cumpara muzica, jocuri si aplicatii, ne uitam la televizor si primim reclame."
Comparativ cu jucatorii din Statele Unite, companiile europene sunt mai conservatoare in ceea ce priveste adoptarea noilor tehnologii. "De asemenea, scala la care operam in Europa este mai mica. Acest lucru se va schimba insa pe masura ce vor avea loc mai multe fuziuni si consolidari in urmatorii ani", spune Wimmer.
Cel mai recent sistem de stocare lansat de Teradata are o capacitate de pana la 50 de petabytes (aproximativ 50 de milioane de gigabytes) si un pret de pornire de 16.500 de dolari (peste 12.000 de euro) per 1.000 de gigabytes. Conceput pentru aplicatiile software care gestioneaza un volum foarte mare de informatii, produsul vizeaza segmentul high-end al pietei si ar putea atrage clienti din randul operatorilor de telefonie mobila sau jucatorilor din manufacturing. Bazat pe sistemul de operare Novell SuSE Linux, dispozitivul foloseste o "retea" de hard discuri de 1 terabyte si mai multe noduri de procesoare Intel Xeon quad-core.
Conform spuselor acestuia, principalul element care diferentiaza Teradata de restul jucatorilor din piata il reprezinta timpul de raspuns rapid pentru interogari "ad-hoc". Oricine poate genera rapoarte standard din baza de date, dar acest lucru nu reprezinta business intelligence (BI). BI inseamna ca ai in fiecare zi mai multi oameni care iti pun zilnic intrebari diferite despre evolutia businessului", a declarat Wimmer, adaugand: "Daca nu intelegi cum functioneaza afacerea clientului tau si daca iti pui aceleasi intrebari ca in urma cu cinci ani, vei da faliment."
In ceea ce priveste criza financiara, oficialul Teradata considera ca este prea devreme pentru a-si da seama de impactul acesteia asupra businessului companiei.
"Nu am avut proiecte anulate, dar s-ar putea sa fie intarzieri pe sectorul bancar. Pe de alta parte, am semnat recent contractul HSBC".
Mai mult, businessul companiei ar putea creste pe masura ce guvernele vor aplica bancilor si mai multe reglementari, ceea ce inseamna practic mai multe date care trebuie inmagazinate si procesate.
Oficialii companiei au precizat ca intentioneaza sa intre pe piata din Romania in urmatoarele 12 luni, atacand sectoarele telecom si financiar-bancar.
"Romania este o piata atractiva pentru noi. Nu am stabilit inca strategia pe care o vom aborda, insa va fi cu siguranta un 'mix' intre vanzari directe si colaborarea cu o retea de parteneri potriviti", a declarat Herman Wimmer.
"Deja avem o persoana care evalueaza piata si ne asteptam ca vom inregistra primul succes anul viitor", a adaugat el.
Jan Simek, vicepresedintele Teradata responsabil pentru Europa Centrala si de Est, a precizat ca un alt punct de interes pentru companie, pe langa telecom, banci si asigurari, il reprezinta sectorul guvernamental.
"Guvernele din regiune investesc si apeleaza din ce in ce mai mult la tehnologie pentru a interactiona cu cetatenii", a spus el.
Teradata este prezenta in 22 de tari din regiunea EMEA, cu reprezentante de vanzari independente din punct de vedere juridic.
In Ungaria, Teradata lucreaza cu operatorul de telefonie mobila Pannon GSM si cu subsidiara locala a grupului german Metro. In urma cu trei ani, compania a demarat operatiunile in Ucraina si Rusia si a investit puternic in Polonia, a mai spus Wimmer.
Compania si-a reactualizat portofoliul de produse, oferind solutii atat pentru IMM-uri, cat si pentru clienti corporate si atacand in acelasi timp intrarea rivalului Oracle pe acest segment de piata.
"Sistemele de stocare ale celorlalti jucatori din piata nu sunt capabile sa ofere servicii de stocare pentru clientii enterprise. Ei construiesc doar subsisteme de stocare a informatiilor analitice, care ar putea fi candva folosite pentru enterprise data warehousing", a declarat Michael Koehler, presedintele si directorul executiv al Teradata, in cadrul evenimentului Teradata Partners, organizat in luna octombrie in Las Vegas. "Companiile 'destepte' inteleg importanta informatiilor pentru business si nu vor opta pentru astfel de solutii", a adaugat Koehler.
Teradata a anuntat disponibilitatea pe piata a unui nou sistem de stocare - Extreme Data Appliance 1550 - cu o capacitate de pana la 50 de petabytes (aproximativ 50 de milioane de gigabytes) si un pret de pornire de 16.500 de dolari (peste 12.000 de euro) per 1.000 de gigabytes.
Conceput pentru aplicatiile software care gestioneaza un volum foarte mare de informatii, produsul tinteste segmentul high-end al pietei si ar putea atrage clienti din randul operatorilor de telefonie mobila sau jucatorilor din manufacturing.
Pentru segmentul entry level, Teradata ofera o solutie exclusiv software, care permite gestionarea unui volum de informatii de pana la 20.000 de gigabytes. Pretul de pornire este de 67.000 de dolari (peste 49.000 de euro) per mia de gigabytes.
Compania a anuntat ca va furniza infrastructura pentru data warehousing operatorului de telefonie mobila francez Bouygues. Tot in aceasta tara, Teradata a incheiat un contract cu lantul de hipermarketuri Carrefour, pentru furnizarea unui sistem de tip business intelligence pentru departamentul de marketing.
Alti clienti noi sunt eBay, cel mai mare site de licitatii online, Orange Spania, Alfa Insurance, precum si Otto Group, companie germana specializata pe comert prin posta/catalog.
Teradata a lansat, de asemenea, versiunea 13 a aplicatiei proprii de baze de date, care ofera instrumente pentru virtualizarea sistemelor de stocare, care permite practic inmagazinarea informatiei mai importante pe portiunile de hard disc in care timpul de acces este cel mai scurt. Sporul de performanta adus comparativ cu Teradata 12 ar trebui sa fie de 10-15%, conform oficialilor companiei.
Practic, subliniaza Tobi Zappe, consultant IT la compania Nationwide Insurance, client al Teradata, firmele trebuie sa treaca de la colectarea informatiilor (collecting intelligence) la exploatarea colectiva a acestora (collective intelligence). Un alt instrument disponibil pe hardware-ul Teradata este "scanarea selectiva inteligenta".
Implementata direct in sistemele hardware Teradata, functia elimina nevoia analizei intregului volum de date inmagazinat in servere. Spre exemplu, daca un director doreste sa afle evolutia vanzarilor companiei din luna mai 2008 comparativ cu mai 2007 in orasul Las Vegas, sistemul nu mai scaneaza toate informatiile aferente celor doi ani pentru a raspunde la intrebare, ci doar lunile necesare.
Teradata, companie desprinsa in octombrie 2007 din NCR Corporation (producator de sisteme ATM, POS sau scannere de coduri de bare), a raportat venituri de 830 mil. dolari (613,4 mil. euro) in primele sase luni ale acestui an, in timp ce profitul operational s-a ridicat la 111 mil. dolari (82 mil. euro).
Compania are operatiuni in peste 60 de tari si concureaza cu IBM (International Business Machines; cel mai mare furnizor mondial de servicii IT), Oracle si Netezza.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO