Business Hi-Tech

Furnizorul de plati electronice Alphyra vizeaza 100 mil. euro in 2008

Furnizorul de plati electronice Alphyra vizeaza 100 mil. euro in 2008

Petros Liolios: Efortul investitional in 2007 s-a ridicat la 11,5 milioane de euro

20.12.2007, 19:19 65

Alphyra va investi 18 milioane de euro in cresterea numarului de terminale si introducerea unor servicii noi, au declarat oficialii companiei.
Alphyra furnizeaza terminale si solutii pentru reancarcarea cartelelor pre-pay pentru telefonie mobila de la un terminal de plata (POS).
"Vom incheia parteneriate cu jucatorii prezenti pe piata de retail. Noile servicii sunt plata facturilor pentru utilitati si telefonie fixa si mobila. In prezent, reteaua de terminale de plati electronice a depasit pragul de 9.500, comparativ cu 3.600 de unitati in urma cu 12 luni. Efortul investitional in 2007 s-a ridicat la 11,5 milioane de euro", a afirmat Petros Liolios, managerul general al Alphyra Romania.
Investitiile din acest an au fost orientate catre partea de IT, terminale pentru acceptarea platilor, garantii oferite operatorilor de telefonie mobila.
Potrivit lui, cresterea cu 50% a numarului de terminale va conduce la dublarea in 2008 a cifrei de afaceri Alphyra, la 100 de milioane de euro. "In acest an, numarul de tranzactii a crescut de cinci ori, ceea ce a condus la depasirea asteptarilor noastre initiale, de 34 de milioane de euro", a precizat pentru ZF Cristina Constantin, director de dezvoltare si marketing la Alphyra Romania.
Oficialii companiei au declarat anterior intr-un interviu pentru ZF ca se asteapta pentru 2007 la o cifra de afaceri de circa 34 de milioane de euro, dupa ce in 2006 acestea s-au situat la 14 milioane de euro.
Compania irlandeza Alphyra a fuzionat in toamna acestui an cu Cardpoint, unul dintre cei mai importanti jucatori britanici in domeniul furnizarii, instalarii si operarii de ATM-uri, noua entitate fiind denumita Payzone PLC.
Ca urmare a fuziunii, Alphyra, prezenta pe piata locala din anul 2004, isi va schimba denumirea in Payzone Romania.
Potrivit propriilor estimari, Alphyra Romania detine 12-14% din piata de reincarcare electronica pentru servicii de telefonie mobila, evaluata la 300 de milioane de euro. "Toata piata de reincarcare de servicii de telefonie mobila, care include si cartelele preplatite, se ridica la circa 700 de milioane de euro pentru cei trei operatori de profil", a spus Cristina Constantin.
Practic, piata locala a platilor electronice este impartita intre trei jucatori britanici - Alphyra, PayPoint si Euronet Worldwide.
Compania PayPoint a intrat pe piata romaneasca dupa ce a achizitionat integral la mijlocul acestui an, pentru 15,5 mil. euro, firma Pay Store SRL, divizia de distributie a cartelelor preplatite si de incasari electronice pentru telefonia mobila a grupului RTC.
De asemenea, Euronet si-a largit prezenta locala dupa ce a platit cateva milioane de euro pe subsidiara din Romania a grupului german Brodos, specializata in procesarea electronica a reincarcarii cartelelor preplatite pentru telefonia mobila, in special prin POS (point-of-sale), dar si prin ATM si PC.
La nivel international, Payzone si-a propus patru directii de dezvoltare, si anume distributie de cash prin intermediul ATM-urilor, produse de telefonie mobila preplatite, produse financiare si plata facturilor de utilitati.
Noua companie va opera peste 240.000 de terminale, automate de vanzare si case de marcat, instalate in locatiile detinute de Alphyra in 21 de tari, plus circa 6.000 de ATM-uri instalate in Marea Britanie si Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO