Business Hi-Tech

FT scrie despre start-up-urile de IT din România după ce Fitbit a deschis un centru de soft în Bucureşti

FT scrie despre start-up-urile de IT din România după...

Autor: Corina Zamfir

20.09.2017, 00:00 443
Chiar dacă la prima vedere România nu pare o ţară profitabilă din punctul de vedere al start-up-urilor din domeniul tehnologiilor de ultimă generaţie, fiind asociată mai mult cu munţi, biserici medievale şi drumuri pline de gropi, realitatea dovedeşte exact contrariul, scrie cotidianul Financial Times, pornind de la achiziţia Vector Watch - un start-up lansat de antreprenorul Andrei Pitiş - de către gigantul american Fitbit.
 
Tranzacţia pare să confirme faptul că forţa de muncă din România, o piaţă internă în creştere, precum şi statutul de membru al UE o fac o destinaţie europeană promiţătoare pentru investitorii din domeniul tehnologiei.
 
„Ceea ce mi se pare cel mai impresionant şi mai liniştitor este numărul activ de tineri antreprenori din domeniul tehnologic, tineri care au în jur de 20 de ani, cu imaginaţie şi puterea de a contesta ecosistemul global al start-up-urilor“, spune Eric Friedman, cofondator al Fitbit, pentru Financial Times.
 
România a fost o destinaţie preferată de outsourcing IT de mulţi ani, cu avantaje competitive, inclusiv piaţa internă de 20 de milioane de euro, una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Europa, şi tinerii absolvenţi cu abilităţi lingvistice bune. 

România se poate baza şi pe moştenirea excelenţei în domeniul ştiinţei, matematicii şi educaţiei tehnice. Accentul se îndreaptă spre utilizarea acestora pentru a dezvolta companii inovatoare. În plus, chiriile sunt relativ scăzute – aproape la jumătate faţă de cele din Berlin. Salariile cresc şi sunt accesibile în funcţie de standardele vest-europene, media anuală pentru un dezvoltator de software fiind de aproximativ 17.000 de euro. În multe oraşe numărul start-up-urilor creşte pe zi ce trece, mai ales în Bucureşti şi în Cluj, dar şi în oraşe precum Braşov şi Timişoara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO