Business Hi-Tech

FT: Preluarea Sun este ca si semnata, dar pretul oferit de IBM variaza de la minut la minut

05.04.2009, 18:09 19

Compania americana IBM (International Business Machines), cel mai mare furnizor mondial de servicii IT, continua negocierile pentru achizitionarea companiei Sun Microsystems, al patrulea mare producator de servere, pentru 6 mld. dolari (4,44 mld. euro), in aceste zile discutiile fiind concentrate asupra pretului, care fluctueaza "de la minut la minut", a declarat o persoana apropiata situatiei, citata de Financial Times.

Tranzactia ar aduce laolalta doi dintre cei mai mari producatori de servere pentru companii si este de asteptat ca IBM sa plateasca aproximativ 9,50 dolari pe actiune.
Ambele parti vor anunta o concluzie in urmatoarele zile, probabil cel mai devreme luni.
Dupa incheierea contractului, doar Hewlett-Packard, cel mai mare producator mondial de PC-uri si imprimante, ramane ca rival principal pe piata serverelor. De asemenea, miscarea strategica ar amplifica pozitia IBM impotriva Oracle, al doilea producator de software din lume, prin includerea in portofoliu a programului cu sursa deschisa MySQL la propriul software de baze de date.
Pozitia pe piata a companiei IBM fata de software-ul de baze de date a companiei Microsoft ar fi, la fel, imbunatatita in urma achizitiei.
"Cine ar putea rani compania IBM? HP, Microsoft si Oracle. Achizitia Sun ofera IBM o sansa de a riposta fata de fiecare dintre cei trei", a declarat un fost director executiv al companiei Sun.
Analistii sunt de parere ca IBM doreste lista mare a clientilor Sun, care ar creste extrem de profitabila afacere de servicii a companiei. Analistii se asteapta sa existe reduceri de costuri prin eliminarea unor posturi ale companiei Sun.
O provocare anti-trust ar putea forta firma IBM sa elimine si anumite bunuri ale companiei Sun. Ar putea exista complicatii si pe alte linii de business, precum unele aplicatii software.
Cele doua firme au culturi diferite, insa ambele au contribuit la dezvoltarea uneltelor cu sursa-deschisa. Limbajul de programare Java a fost creat in cadrul companiei Sun. Acordul incheiat ar fi cel mai mare din istoria IBM si ar reprezenta sfarsitul firmei Sun, care si-a vazut pretul actiunilor scazand cu peste 90% de cand era furnizorul de echipamente preferat de grupurile de internet.
Compania Sun Microsystems a fost fondata de o echipa de la universitatea Stanford si a intuit foarte devreme centralizarea retelelor. Ea a urmat propriul drum, facand designul propriilor cipuri si a sistemului de operare. Rezultatul era o combinatie admirata, insa ofertele erau prea costisitoare pentru multi clienti, in timp ce Microsoft si-a imbunatatit capacitatile si a oferit sisteme la un pret mult mai scazut.
Adoptarea rapida a sistemului Linux ar fi putut reprezenta o lovitura grea. Sistemul de operare cu sursa-deschisa functiona pe aceleasi dispozitive pe care functiona si sistemul creat de Sun, iar coorporatiile l-au folosit pentru functiile de baza in momentul in cadrul crizei dotcom din 1995-2001.
Sun a inceput sa creeze programe cu sursa-deschisa, dar nu castiga profit la fel de mare comparativ cu vanzarea de hardware premium si a software-ului corespondent.
Oficialii Sun si IBM au refuzat sa ofere pana in prezent detalii despre stadiul discutiilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO