Business Hi-Tech

Franţa a dat startul licitaţiilor pentru implementarea 4G

16.05.2011, 16:46 233

Franţa speră să obţină cel puţin 2,5 miliarde de euro dinvânzarea pachetelor de frecvenţe radio 4G puse la licitaţie pentruoperatorii de telecomunicaţii, a declarat ministrul industriei EricBesson, citat de Reuters.

Potrivit lui Besson, Franţa este în etapele finale de stabilirea termenilor de licitaţie a spectrului de frecvenţe de telefoniemobilă pentru a patra generaţie.
Deşi într-o declaraţie anterioară guvernul francez a afirmat cădoreşte să câştige două miliarde de euro de pe urma licitaţiei,Besson a spus că valoarea actuală se ridică la nivelul licitaţiilorsimilare din Statele Unite, Suedia şi Germania.

"Franţa nu trebuie să îşi vândă frecvenţele la preţuri reduse",a spus Besson, precizând că licitaţia va fi împărţită în mai multeloturi, în scopul de a preveni ofertanţilor mari precum FranceTelecom să cumpere majoritatea frecvenţelor pentru a obţine unavantaj major.

În ceea ce priveşte data licitaţiei, ministrul industriei adeclarat că guvernul francez va lansa procesul de ofertare oficialîn luna iunie, apoi ofertele vor fi depuse în luna septembrie.

Serviciile de telecomunicaţii mobile de generaţia a patra,numite Long Term Evolution (LTE) sau 4G, care permit utilizatorilorsă aibă acces la internet wireless de mare viteză, vor fidisponibile şi în România în următorii trei-patru ani, conformdeclaraţiilor de săptămâna trecută ale oficialilor Orange.

Tot atunci grupul France Telecom - Orange a anunţat că vrea săinvestească în următorii patru ani între 500 şi 600 de milioane deeuro în dezvoltarea subsidiarei locale. Astfel, 98% din populaţieva fi sub acoperirea reţelei 3G a operatorului, iar întreagainfrastructură va fi pregătită pentru lansarea serviciilor4G.

Investiţiile pe care operatorii din Europa se pregătesc să le facăîn reţelele de comunicaţii 4G ar putea accelera programele departajare a infrastructurii pentru că operatorii vor fi nevoiţisă-şi diminueze costurile, declara anul trecut unul dintreoficialii France Telecom, citat de Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO