Business Hi-Tech

Fosta si actuala securitate

18.02.2004, 00:00 21



"Securitate", un cuvant magic care acum vreo 15 ani (ce repede a trecut timpul!) ne speria si nici macar nu aveam curajul sa-l rostim. Chiar si acum ma furnica degetele pe tastatura cand il scriu si ma duce gandul instantaneu la cei ce analizeaza toate articolele ce contin acest cuvant si apoi.... Apoi ce? Personal, consider ca nu este decat o bariera in mintea noastra, asta nu neaparat insemnand ca barierele nu le putem gasi si in viata reala a secolului nostru.



O data cu evenimentele din septembrie 2001 de la WTC - New York, cuvantul a inceput sa capete si alte valente: avem nevoie de securitate pentru a ne proteja, deci adoptarea unei politici de securitate coerenta si controlata poate reprezenta un pas inainte catre siguranta noastra ca indivizi. Am un bun prieten care acum cinci ani spunea ca nu vor mai trece multi ani, iar competitia noastra va fi la mai putin de 17" de noi, aceasta fiind dimensiunea standard de astazi a monitoarelor calculatoarelor. Adica? Cu totii vom fi prezenti pe Internet, iar potentialii nostri clienti vor putea apasa pe acelasi ecran fie selectand produsele noastre, fie ale competitiei. Afacerea noastra, de multe ori depinde de siguranta sistemelor informatice, chiar daca nu ne place sa o recunoastem.



Ne-am intrebat vreodata ce putem face pentru ca hackerii sa nu ajunga la informatia pe care noi o detinem si sa o transmita concurentei? Exista vreun loc in care sa fim indrumati ce trebuie sa facem pentru ca datele nostre sa fie in siguranta? Ce pasi trebuie sa parcurgem si ce proceduri trebuie sa implementam pentru ca sistemul nostru informatic sa fie cat mai stabil? Intranetul nostru este suficient de sigur?



Si fiindca toate acestea au trebuit sa poarte un raspuns, li s-a spus: BS7799 (Standardul de Securitate a Sistemelor Informatice). Mai mult decat un simplu ghid, BS7799 ne ajuta sa ne conducem afacerea intr-un mod mult mai stabil si mai sigur.



De multe ori s-a declarat ca noi Romanii avem mai multi ingineri certificati Microsoft decat orice tara vecina. Chiar asa si este! Putina lume insa cunoaste ca in Romania exista insa si persoane certificate sa auditeze sistemele informatice conform standardului BS7799, un lucru aparent simplu la inceput, dar din ce in ce mai complex cand se intra in detalii. Merita cu siguranta sa ne verificam din cand in cand sistemul informatic intern, sa aflam cat de aproape sau cat de departe suntem de standardele internationale in materie de securitate informatica.



Suntem un popor care are oroare de cuvantul "Securitate"? Poate ca da. De aceea as propune sa intitulam standardul de securitate informatica BS7799 mult mai prietenos "Standardul de stabilitate a sistemelor informatice". De altfel, indiferent de cum il intitulam, acesta ne este necesar in perspectiva concurentiala de astazi cand o informatie pierduta ne poate costa profitul pe un an intreg...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO