Business Hi-Tech

Forbes: sefa eBay, cea mai puternica femeie din business

02.11.2005, 18:33 21

Meg Whitman, directorul executiv al celei mai mari companii de licitatii online, eBay, a fost numita pentru al doilea an consecutiv cea mai puternica femeie din business de catre revista Forbes, conform CNN Money.com.

"Imparateasa eBay inca domina Sillicon Valley", scrie Forbes in deschiderea listei sale anuale cu cele mai puternice 50 de femei din business. "Cu toate ca actiunile a avut un an dificil, scazand cu 30%, veniturile si profitul sunt in forma foarte buna. Whitman a fost ocupata si cu shopping-ul, cumparand sapte companii pentru mai mult de 1,3 miliarde de dolari." A contribuit la numire si achizitia operatorului de telefonie pe Internet Skype, chiar daca unii analisti sunt in continuare sceptici in aceasta privinta.

In topul primelor cinci, dupa Meg Whitman, s-au mai clasat Anne Mulcahy, presedinte si director executiv al Xerox (locul 2), apreciata in special pentru faptul ca a reusit sa creasca profitul net al companiei cu 138% in ultimul an. Pe trei se afla Brenda Barnes, presedinte si director executiv al Sara Lee (locul 3). Ea a facut cel mai important salt fata de anul trecut, cand era pe locul 39, datorita faptului ca a fost promovata director executiv al companiei cu afaceri de 19 miliarde de dolari. Urmeaza apoi Oprah Winfrey, presedinte al companiei Harpo (locul 4), si Andrea Jung, presedinte si director executiv la Avon.

Unul dintre numele celebre care au iesit de pe lista este cel al fostei sefe a Hewlett-Packard, Carly Fiorina, demisa in luna februarie a acestui an. Pe langa ea, au iesit din joc si Marjorie Magner de la Citigroup si Gail Berman de la News. Corp.

Fortune realizeaza acest clasament luand in calcul mai multi factori, printre care marimea si importanta companiei la care lucreaza candidatele, influenta pe care o au asupra afacerii, traseul pe care l-au urmat de-a lungul carierei, precum si impactul asupra vietii culturale si sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO