Business Hi-Tech

FiT Distribution: Inceperea anului scolar va dubla vanzarile de IT

FiT Distribution: Inceperea anului scolar va dubla vanzarile de IT

Traian Cristea, directorul general al FiT Distribution, estimeaza ca retailul online va creste anul acesta la circa 50 mil. euro

24.08.2006, 19:53 41

Compania romaneasca de distributie de produse IT&C FiT Distribution, care opereaza si magazinul online PCfun.ro, estimeaza ca inceperea scolilor si a facultatilor (sezonul "back to school") le va aduce retailerilor de produse IT&C vanzari duble fata de media lunara anuala a vanzarilor.
"La nivelul pietei este de asteptat ca perioada acoperita de promotii back to school sa se situeze in jurul unei valori duble fata de media lunara anuala", a declarat pentru ZF Traian Cristea, directorul general al FiT Distribution si PCfun.ro. "Este un volum important care se antreneaza, nu numai in segmentul utilizatorilor casnici, dar in mare masura si in randul utilizatorilor de tip companii medii. Anul acesta avem si schimbari importante in zona hardware, care aduc reduceri de costuri semnificative in intretinerea de infrastructura daca sunt adoptate rapid, si care pot duce la achizitii importante din partea companiilor mari consumatoare de IT", explica Cristea.
FiT Distribution, detinuta 100% de fostul sef al Flanco - Marius Ghenea, estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 10 mil. $ (circa 7,8 mil. euro), in crestere cu aproximativ 40% fata de anul trecut, cand cifra de afaceri a fost de 7 mil. $ (5,63 mil. euro). "Desi in prima jumatate a anului, piata nu a crescut spectaculos in raport cu anul precedent, FiT Distribution a avut o crestere pentru prima perioada a anului de aproximativ 30 %. In conditiile unei evolutii similare estimam o cifra de 10 mil. $ pentru 2006 si o rata de crestere superioara pentru anul urmator, in care o pondere semnificativa de crestere va fi data si de evolutia domeniului online", spune Cristea. El a adaugat ca "distributia de produse IT ramane si pentru acest an segmentul cel mai important in ponderea cifrei de afaceri FiT Distribution si a profitului. Pe termen mediu este de asteptat sa avem o echilibrare din zona de online si din distributia de noi game de produse, pe care intentionam sa le adaugam portofoliului."
Reprezentantul FiT Distribution a mentionat ca marjele de profit din distributia IT au scazut foarte mult in ultimii ani, motiv pentru care compania a inceput sa se dezvolte si pe zona serviciilor pentru clienti cum ar fi service-ul la sediul clientului on site sau livrarea directionata sau upgrade-ul produselor la sediul clientilor.
In ce priveste influenta sezonului "back to school" asupra afacerilor companiei, "pentru FiT Distribution volumele estimate sunt de aproape 10% din cifra propusa pentru acest an. In mod traditional, in pietele mature perioada este calificata ca una cu rezultate foarte bune si speram ca acest fenomen sa se intample tot mai constant pe piata locala", afirma Traian Cristea.
Chiar daca volumul generat de clientii retailerilor online este inca unul destul de redus, Traian Cristea se asteapta, in mod cert, ca numarul celor care vor comanda online sa fie de cateva ori mai mare comparativ cu anul anterior. "Cresterea numarului de utilizatori este vizibila si este data in special de cresterea numarului de navigatori Internet. Unul din cele mai importante argumente vine din cresterea increderii celor care navigheaza in instrumentele de plata online", spune Cristea.
Pe de alta parte, el condidera ca principalul avantaj consta in pret, iar pe o piata sensibila la pret cum e cea locala acest aspect este cu atat mai important. "In mediul online costurile de exploatare sunt minime, iar din aceasta perspectiva se pot observa cu usurinta diferente de 10-20 procente intre preturile online si preturile de raft", spune Cristea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO