Business Hi-Tech

Firmele IT cer un minister puternic

Firmele IT cer un minister puternic
17.12.2008, 18:20 40

Jucatorii din industria IT&C spun ca obiectivele programului de guvernare propus de noul executiv ar putea fi realizabile, insa Guvernul pierde din vedere anumite aspecte care ar putea fi mai importante.

"Consider ca cea mai importanta masura care ar trebui adoptata este cresterea rolului Ministerului Comunicatiilor, pentru ca, pana acum, acest minister a fost aproape inexistent pe piata, fara a putea controla strategia de dezvoltare in IT&C", a declarat Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
"S-au lansat proiecte de 150 si de 200 de milioane de euro in educatie, fara ca acestea sa fie coordonate de MCTI. Este absolut inacceptabil. Toate proiectele publice trebuie avizate in baza unei strategii. Altfel se lanseaza proiecte de zeci de milioane fara niciun fel de capatai", a adaugat Dragan.
El sustine ca cea mai importanta strategie care se regaseste pe planul de guvernare propus este realizarea unei infrastructuri. "Proiectul de informatizare al scolilor nu se poate realiza atata timp cat nu exista o baza de date unica. Pe de alta parte, cum putem vorbi de informatizarea spitalelor daca nu avem centralizate informatiile despre medici, pacienti, fise medicale electronice?"
El a spus ca absenta unei infrastructuri IT are acelasi efect pe care lipsa autostrazilor o are asupra economiei. Fiecare minister isi lanseaza proiecte dintr-un interes local si mai mult din nevoile furnizorilor de IT, dand nastere unor proiecte punctuale care nu au relevanta si nu se pot dezvolta, apreciaza Dragan.
Seful ANIS considera ca ar mai trebui dezvoltata si platforma de eGuvernare, pentru care este de asemenea necesara dezvoltarea infrastructurii. "Ar trebui ca primul-ministru sa aiba un tablou de bord cu toate unitatile bugetare - ce bugete au primit, cum le-au cheltuit, cu ce furnizori au lucrat. E banal sa faci acest lucru daca dezvolti o infrastructura, dar e absurd sa nu o ai."
Sorin Mindrutescu, directorul general al Oracle Romania, considera ca toate companiile din industrie isi vor oferi intregul sprijin pentru realizarea obiectivelor guvernarii. "Desigur, timpul dovedeste masura in care promisiunile sunt respectate, insa cu ratiune si calm, un asemenea plan ambitios poate fi pus in practica, iar Romania poate capitaliza major intr-o zona atat de importanta."
Viziunea lui Mihai Gherman, noul CEO al integratorului Forte Business Services (Siemens), este mai pesimista. "Majoritatea obiectivelor pentru segmentul IT din noul program de guvernare s-au regasit pe lista guvernelor anterioare si sunt raspunsuri la probleme stringente ale societatii contemporane. Speram ca de aceasta data concretizarea obiectivelor din programul de guvernare sa fie net superioara in raport cu mandatele anterioare, pentru ca numai astfel vom reusi sa punem bazele unei administratii publice eficiente si accesibile cetatenilor."
Pe de alta parte, deputatul Varujan Pambuccian, care a fost ales din nou in Parlamentul Romaniei, spune ca obiectivele programului de guvernare sunt bune, dar exista masuri mai urgente care ar trebui luate de executiv.
"Criza in care intram este una de cash pe operational. Prima masura - care nu tine de niciun program si care trebuie adoptata rapid - tine de plata darilor catre stat in momentul incasarii banilor si nu in momentul facturarii. Din start, acest lucru salveaza foarte multe din firmele care altfel vor da faliment repede", a declarat Pambuccian.
El este de parere ca efectele crizei pe plan local vor incepe sa se resimta cu adevarat din luna aprilie a anului viitor si vor dura aproximativ trei ani.
In ceea ce priveste planul dezvoltarii unei platforme IT nationale, Pambuccian spune ca cel mai important lucru este dezvoltarea aplicatiei de back-office. "Nu este bine daca iar dezvoltam 100.000 de aplicatii front-office, care intr-adevar sunt rentabile din punctul de vedere al profitului generat, insa nu au niciun efect in lumea reala."
Astfel de masuri ar trebui adoptate in cazul in care dorim sa ne dezvoltam spre zona societatii informationale. "Daca se vizeaza consolidarea industriei, trebuie sa realizam trecerea de la modelul de fabrica de soft in care am ajuns acum la modelul de centru R&D (cercetare/dezvoltare). Altfel nu avem forta de munca necesara pentru a continua dezvoltarea fabricilor de soft."
Sunt lucruri simple care trebuie facute, dar care nu o sa fie facute, a conchis Pambuccian.
 
Planul de guvernare pe segmentul IT&C
 
  • Viitorul guvern promite ca va reusi ceea ce nu a facut niciun executiv din 1990 incoace, respectiv realizarea unei platforme IT nationale care sa puna intr-o corespondenta dinamica informatiile referitoare la cetateni, firme si proprietati imobiliare. Atat companiile, cat si cetatenii s-au plans ca sistemele IT ale statului nu comunica intre ele, ceea ce creste birocratia si incurajeaza evaziunea fiscala.
  • Promisiunea de mentinere si continuare a programelor de dezvoltare a infrastructurii IT&C din invatamantul public este in mod particular importanta. Spre exemplu, guvernul Tariceanu a semnat recent prima transa dintr-un contract de 176 mil. euro cu Romtelecom, Altex si Siveco. Restul transelor din contract, reprezentand grosul sumei, au ramas astfel in stand-by.
  • Noul guvern promite ca va incuraja investitiile IT&C in sanatate, plati electronice, schimbul de documente in administratie. Asemenea proiecte sunt vanate atat de companii ca IBM, Oracle, HP sau SAP, cat si de companii locale, care ar putea asigura distributia de echipamente sau livrarea de soft si servicii. Ultimii patru ani au fost saraci in proiecte IT&C de anvergura.
  • O idee sustinuta in perioada guvernarii PSD este readusa pe tapet - respectiv coordonarea si implementarea in mod unitar a tehnologiilor IT&C in administratie. In timpul guvernarii Nastase, proiectele publice IT&C erau avizate de un grup de lucru, condus de premier.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO