Business Hi-Tech

Firmele de soft vor optimizari, nu salarii mai mari

Firmele de soft vor optimizari, nu salarii mai mari

Liviu Dragan, presedintele ANIS

11.02.2010, 00:00 40

Salariile din industria IT&C vor creste in acest an cu10-15%, sustine Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale aIndustriei Software (ANIS) si directorul general al companieiTotalsoft.

Potrivit lui Dragan, cresterea se va datora faptului ca firmelevor fi mai "pragmatice" in 2010 si vor da afara oameni, iar ceicare vor ramane vor avea mariri de salariu. Anul 2009, care a fostan de criza, s-a incheiat cu o inghetare generalizata in ceea cepriveste salariile, a mai spus seful ANIS. "Intr-o perioada decriza firmele vor dori sa se dimensioneze la nivelul veniturilor,dar nu prin reduceri de cheltuieli, ci prin reducerea de personal",a declarat Dragan, care a adaugat ca impactul acestor masuri va fidestul de dur, anume va creste somajul.

Anul trecut, in industria software locala lucrau aproximativ60.000 de oameni, iar salariul mediu net pentru un programator eracu un an inainte de 1.000 - 1.100 de euro.

La polul opus, Metodiu Mehmet, director general si proprietar alFair Value, integrator de solutii SAP, considera ca salariile dinindustria IT vor scadea in acest an cu 10-20% si ca salariul mediudin industrie va ajunge la 800 de euro.

Potrivit lui Mehmet, companiile de pe piata IT vor prefera sareduca numarul de oameni in functie de importanta acestora pentrufirma respectiva, iar cei care vor ramane vor avea salariileinghetate. El a adaugat ca in acest an se vor face angajari inproportie de 20%, in locul celor care vor fi dati afara, dar cusalarii mai mici.

Directorul Fair Value a adaugat ca aceste masuri vor fi luatedeoarece pana in 2009, cererea de oameni a fost mai mare decatoferta si de aceea, companiile au ajuns sa angajeze oameni cusalarii foarte mari pe posturi pentru care nu erau calificati.

"Odata cu 2009 si criza financiara, piata a inceput sa serestranga si astfel au inceput primele corectii", sustineMehmet.?Piata locala de soft si servicii va creste in acest an cuaproximativ 5-6%, pana la valoarea de 680 de milioane de euro, iarasta se va datora externalizarii si serviciilor IT, potrivitcompaniei de analiza si consultanta Pierre AudoinConsultants.?Eugen Schwab-Chesaru, managing director pentru EuropaCentrala si de Est al companiei, spunea ca piata va atinge aceastavaloare cu cresteri mai mici de 10% pe soft si servicii si de peste20% pe segmentul de externalizare.

In 2009, estimarile PAC indicau piata de servicii IT laaproximativ 350 de milioane de euro, in scadere cu 5% fata de anulprecedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO