Business Hi-Tech

Finlandezii de la Nokia anunţă noi restructurări

Finlandezii de la Nokia anunţă noi restructurări

Directorul general Stephen Elop a promis măsuri structurale „semnificative“, inclusiv posibile vânzări de active

Autor: Marius Oncu

20.04.2012, 00:03 873

Grupul finlandez Nokia a raportat o pierdere de 929 milioane euro pentru primul trimestru, faţă de un profit net de 344 milioane euro în urmă cu un an, rezultatul negativ fiind puternic influenţat de costurile de restructurare, inclusiv la producătorul de echipamente telecom Nokia Siemens Networks.

Nokia a înregistrat costuri excepţionale de 1,1 miliarde de euro pentru primele trei luni.

Grupul a raportat o pierdere operaţională de 1,34 miliarde de euro, faţă de 439 milioane de euro profit în perioada similară a anului anterior. Analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau o pierdere de 312,6 milioane de euro pentru primul trimestru din acest an. Vânzările au scăzut cu 29%, la 7,35 miliarde de euro, minimul a aproape şapte ani, se arată într-un comunicat al producătorului de telefoane mobile.

Directorul general Stephen Elop, la mai mult de un an de la adoptarea softului Windows Phone al Microsoft pentru smartphone-urile Nokia, are dificultăţi în a opri declinul vânzărilor pe pieţele emergente şi scăderea marjelor. Elop a promis săptămâna trecută măsuri structurale "semnificative", inclusiv posibile vânzări de active, pentru a supravieţui concurenţei cu Apple sau cu producătorii chinezi, precum ZTE.

"Mă întreb cine ar cumpăra (acţiuni, n.r.) Nokia chiar şi la nivelul actual. Toată lumea are marje mai bune ca Nokia", a afirmat Leon Cappaert, manager cu active de 400 de milioane de euro sub adiministrare la KBC Asset Management.

Acţiunile Nokia au pierdut circa 20% din valoare doar în ultima săptămână, după ce Nokia a anunţat la 11 aprilie că principala divizie a grupului, cea de telefoane mobile, a generat pierderi în primul trimestru şi va evolua similar şi în actualul interval. La un moment dat la cel mai mare producător de telefoane mobile capitalizarea a scăzut cu circa 70 de miliarde de euro de când Apple a lansat iPhone în anul 2007.

În primul trimestru din acest an, livrările de telefoane mobile au scăzut cu 24%, la 83 milioane de unităţi, minimul ultimilor şase ani.

Nokia a vândut circa două milioane de smarphone-uri din seria Lumia, funcţionând cu Windows Phone, însă afacerile cu telefoane ieftine nu au reuşit să acopere tranziţia că­tre smarphone-uri, întrucât rivalii au introdus modele la preţuri şi mai reduse pe pieţe precum India şi China.

Directorul general al Nokia a anunţat desfiin­ţa­rea a peste 10.000 de locuri de muncă de la începerea colaborării cu Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO