Business Hi-Tech

Finalul unei epoci: finlandezii de la Nokia cedează locul 1 pe smartphone

Finalul unei epoci: finlandezii de la Nokia cedează locul 1 pe smartphone

Foto AFP

Autor: Ştefan Vrabie

13.06.2011, 23:45 1380

Compania finlandeză Nokia, care inventa practic în 1996categoria telefoanelor mobile inteligente (smartphone) prinlansarea Communicator - modelul care avea să fie pentru ani de zileemblema succesului în business - va pierde în acest trimestrupoziţia de lider pe această piaţă, spun analiştii firmei debrokeraj Nomura, citaţi de Reuters.

"În 1996 Nokia a lansat telefonul Communicator şi piaţasmartphone-urilor a fost condusă de atunci şi până acum de ei. Dupăaproximativ 14 ani în top, Nokia pare să renunţe la coroană",potrivit unui articol de cercetare publicat de Nomura.

Noul lider de piaţă va fi compania sud-coreeană Samsung, alecărei vânzări au urcat dramatic după lansarea unor modele precumGalaxy S - un smartphone cu platforma Google Android asemănător înmulte privinţe cu iPhone-ul Apple. De altfel, Nomura estimează căpeste alte trei luni şi Apple va depăşi Nokia.

Nokia a pierdut iniţiativa pe piaţa smart­phone-urilor odată cuapariţia iPhone-ului de la Apple şi a dispozitivelor GoogleAndroid.

În România, Samsung a anunţat deja că estimează că este liderulpieţei smartphone din primul trimestru al acestui an. Cu toateacestea, Nokia face mai multe telefoane mobile ca număr de unităţidecât Samsung datorită poziţiei sale puternice pe segmentultelefoanelor mobile simple şi a reţelei de distribuţie extinse dinţările emergente.

Compania va trece pe software-ul de la Microsoft, de la propriaplatformă Symbian, ca parte a noii strategii lansate în februarie.Pe 31 mai, Nokia a renunţat la ţintele financiare anuale, ridicândsemne de întrebare privind capacitatea noul director de a-şiîndeplini promisiunile de relansare a grupului.

Acţiunile Nokia au scăzut cu aproape 45% de la începutul anului.Valoarea de piaţă a Nokia s-a prăbuşit cu 77%, la aproximativ 25,6miliarde de dolari, de la lansarea iPhone în iunie 2007 de cătreApple.

Grupul este prezent în România cu o fabrică de telefoane mobilela Jucu, în apropiere de Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO