Business Hi-Tech

Fierbere luni la marii jucători din telecom: să participe sau nu la audierile din Comisia economică a Senatului? Update: RCS&RDS va merge la Comisia Economică din Senat. Orange: Noi nu am mărit tarifele pentru clienţii existenţi şi nu ne obligăm abonaţii să treacă la cele noi

Senatorul Daniel Cătălin Zamfir  i-a atacat dur pe giganţii de telecom, acuzându-i că prin scumpiri „vor scoate din buzunarele românilor peste 150 mil. euro“ pentru „a pune presiune pe guvernanţi, transferând toate noile costuri pe spinarea consumatorilor“.

Senatorul Daniel Cătălin Zamfir i-a atacat dur pe giganţii de telecom, acuzându-i că prin scumpiri „vor scoate din buzunarele românilor peste 150 mil. euro“ pentru „a pune presiune pe guvernanţi, transferând toate noile costuri pe spinarea consumatorilor“.

Autor: Adrian Seceleanu

16.04.2019, 00:00 595

Echipele de conducere ale Orange, Telekom, RCS&RDS, Vodafone şi UPC, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, au dezbătut luni intens dacă să participe sau nu la audierile convocate marţi la Comisia economică a Senatului de senatorul Daniel Cătălin Zamfir pe tema scumpirilor operate în acest an pentru unele servicii, decizia luată de o parte dintre companii fiind iniţial aceea de a nu participa la ceea ce se anunţa a fi o „execuţie” cu public, au declarat pentru ZF surse din industrie.

La ora închiderii ediţiei ZF, mai mulţi jucători mari pare că îşi schimbaseră totuşi decizia de a nu onora invitaţia, răzgâdirea fiind provocată de informaţiile vehiculate „pe surse” în industrie că până la urmă unul dintre operatorii mari se hotărâse să meargă la Parlament.

Oficial, niciuna dintre companii nu a răspuns întrebărilor transmise de ZF luni dimineaţa în legătură cu participarea la audieri şi afirmaţiile făcute de preşedintele Comisiei economice pentru industrii şi servicii din cadrul Senatului. Zamfir i-a atacat dur pe giganţii de telecom, acuzându-i că prin scumpiri „vor scoate din buzunarele românilor peste 150 mil. euro“ pentru „a pune presiune pe guvernanţi, transferând toate noile costuri pe spinarea consumatorilor“.

La audieri era invitat să participe şi avocatul Gheorghe Piperea, care îi atacase şi el violent pe operatorii de telecom, bazându-se de asemenea pe o serie de date inexacte. Discuţiile din interiorul companiilor de telecom privind participarea sau nu la audieri au avut loc în contextul în care, tot luni, reprezentanţii tuturor jucătorilor mari din industrie au avut întâlniri cu ministrul comunicaţiilor Alexandru Petrescu în legătură cu acelaşi subiect, conform altor surse din piaţa de telecom.

Ministrul, care i-a criticat de asemenea dur pe operatori, a cerut companiilor informaţii despre motivele care stau la baza scumpirilor. La audieri au fost invitaţi şi şefii Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi al Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor (ANPC).

Update

Compania de cablu RCS&RDS va participa la audierile din Comisia Economică a Senatului, conform datelor ZF.

De altfel, şi senatorul Daniel Cătălin Zamfir a precizat luni seară pentru ZF că a primit confirmări de prezenţă de la operatori de telecom privind participarea la audierile din Comisie, fără a oferi detalii.

Luni seară, reprezentanţii Orange au reiterat într-o declaraţie pentru ZF că operatorul nu a majorat tarifele pentru clienţii existenţi - spre deosebire de celelalte companii.

“Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public dorim să precizam că Orange România nu a adus modificări de preţ pentru abonamentele şi serviciile existente, iar clienţii noştri se bucură în continuare de tarifele şi beneficiile aferente tipului de abonament deţinut”, au declarat reprezentanţii companiei.

Reprezentanţii Orange au mai precizat, la solicitarea ZF, şi că noile abonamente - dintre care unele au tarife mai mari, au o compoziţie diferită faţă de cele vechi, care justifică tarifele modificate, dar clienţii nu sunt obligaţi să migreze la ele nici la expirarea contractului.

“În noul portofoliu de abonamente recent lansat au fost incluse beneficii suplimentare, care răspund mai bine nevoilor exprimate de către consumatori. Migrarea la unul dintre aceste noi abonamente se face doar la cererea clientului. Oferta existentă poate fi păstrată şi în afara perioadei contractuale, fără alte condiţionări”, conform Orange.

Pe de altă parte, reprezentanţii Orange nu au dorit să răspundă întrebărilor ZF legate de participarea sau nu la audierile din Parlament.

Luni seară, unii operatori mari de pe piaţa de telecom îşi menţinuseră totuşi decizia de a nu participa la audierile din Parlament, în ciuda deciziei RCS&RDS, conform surselor ZF.

“Decizia finală de participare sau nu la audieri se va vedea marţi în Parlament”, a comentat o sursă din industrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO