Business Hi-Tech

Felicitarile virtuale pot ascunde virusi

23.12.2002, 00:00 22

Virusii s-ar putea ascunde in traditionalele carduri electronice transmise cu ocazia Craciunului sau Anului Nou pe email, avertizeaza specialistii din domeniu, citati de CNN. Sute de companii europene cad victime acestui tip de atac, iar cifra tinde sa creasca de sarbatori, deoarece in aceasta perioada creste numarul de mesaje electronice trimise sau primite.
Un nou virus, botezat Yaha, a fost identificat in laboratoarele Message, companie londoneza specializata in lupta contra virusilor. De asemenea, au fost lansate noi versiuni ale troienilor Bride B si Happy 99, care se raspandesc cu ajutorul acestor carduri electronice.
In timp ce multe siteuri ofera carduri electronice "curate", exista si siteu-ri care folosesc aceste mesaje ca "acoperire" pentru virusi din ce in ce mai sofisticati, a avertizat Alex Shipp, cercetator al Message Labs. "Unii virusi iti dezinstaleaza programul anti-virus pentru ca sa nu afli ca ai computerul infectat. Apoi iti joaca feste, trimitand mesaje infectate celor din lista de contacte", a precizat Shipp.
Pe langa mesajele nedorite care se trimit celor din lista din contacte, virusii pot oferi hackerilor acces nelimitat la computer, lasand expuse informatii precum cartea de credit, date financiare sau informatii personale. Unii virusi strica hard-discul sausterg anumite documente, iar altii urmaresc fiecare tranzactie pe care o efectuaza posesorul computerului online.
Aproximativ 70% din intreprinderile medii au fost tinta unor atacuri cu astfel de virusi, pierzand in medie aproximativ o zi pentru remedierea computerelor, conform companiei Band and Brown (B&B). Virusii pot aduce prejudicii increderii si colaborarii dintre doua companii, avertizeaza specialistii. Este mult usor acum, de sarbatori, avertizeaza Simon Williams, analist al B&B. "Pare ca totul este in regula si, cand colo, cand deschizi mesajul de fapt trimisi virusul tuturor celor din lista", a precizat el.
"Daca vreti sa trimiteti felicitari, folositi posta", a declarat la randul sau Jack Clarke, consilier al firmei producatoare de anti-virusi McAfee. "In perioada de sarbatori trebuie sa fiti extrem de vigilenti in lupta contra virusilor, a mai adaugdat el. Specialistii i-au mai sfatuit pe utilizatorii de computere online sa foloseasca programele antivirus, sa tine software-ul la zi si sa nu deschida mesaje email decat daca recunosc adresa expeditorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO