Business Hi-Tech

Facebook testează un sistem de taxare a mesajelor transmise către celebrităţi

Foto AFP

Foto AFP

Autor: Andreea Anghel

09.04.2013, 00:02 229

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, a început în Marea Britanie un program experiment prin care mesajele trimise unor celebrităţi şi altor oameni din afara listei de prieteni sunt taxate cu până la 11 lire, scrie The Guardian. Astfel, pentru a trimite un mesaj unei celebrităţi precum înotătorul olimpic Tom Daley britanicii trebuie să plătească 10,68 lire. Însă, dacă trimit un mesaj unei persoane mai puţin cunoscute, precum jurnalistului BBC  Robert Peston, plătesc 71 penny, scrie Reuters. Reprezentaţii Facebook au confirmat programul experiment din Marea Britanie, dar nu au precizat încă dacă va fi implementat în întreaga lume.

„Este testat în cadrul unui număr limitat de utilizatori. Nu există un termen limită pentru acest test. Totul va depinde de ce se va întâmpla, ce feedback vom primi. Testăm de asemenea mai multe niveluri de preţ în Marea Britanie şi în alte ţări pentru a stabili taxa optimă care să semnaleze importanţa persoanei pe care o contactezi. Oricum, totul este un test momentan şi aceste preţuri nu sunt bătute în cuie”, a spus un purtător de cuvânt Facebook.

Programul experiment a început în America în decembrie şi acum a fost extins în alte 36 de ţări, inclusiv în Marea Britanie.  Algoritmul pentru calcularea taxei variază în funcţie de un număr de factori, printre care numărul de abonaţi pe care o celebritate îi are şi un algoritm „secret” pentru calcularea faimei, au spus reprezentanţii Facebook. În România, reţeaua de socializare are aproximativ 6 milioane de utilizatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO