Business Hi-Tech

Exclusivitate: Romanul care a descifrat zambetul Mona Lisei

24.09.2007, 13:34 34

Ori de cate ori vei trece prin fata unei camere video de supraveghere ? si vor fi peste tot astfel de ochi electronici indiscreti - imaginea fetei tale va fi analizata, iar tu vei fi identificat in cateva secunde de computerele conectate la o baza de date locala sau globala care va acumula treptat identitatile a sute de milioane de oameni. Daca ai pacatuit cumva fata de societate, nu vei mai avea scapare: vei fi retinut rapid la ordinul unui server, scrie in editia de maine go4it!, revista de life style digital editata de Ziarul Financiar.

Este numai un exemplu de aplicatie a tehnologiilor de recunoastere a fetei, tehnologii care rivalizeaza ca precizie chiar cu identificarea amprentei digitale.

Analiza biometrica a fetei umane nu are doar scopul de identificare, ci si de analiza a expresiilor si astfel a emotiilor unei persoane intr-un anumit moment. Acum doi ani, un om de stiinta roman, Nicu Sebe, a condus o echipa a Universitatii din Amsterdam care a analizat zambetul misterios al Mona Lisei cu ajutorul unui soft creat special pentru identificarea emotiilor. Rezultatul a fost ca Gioconda e 83% fericita, 9% dezgustata, 6% tematoare, 2% suparata si absolut deloc surprinsa. Oamenii de stiinta declarau pe atunci experimentul ca fiind deosebit de interesant, desi mai degraba amuzant decat academic.
Dr. Nicu Sebe, actualmente profesor al departamentului de Computer Science al Universitatii din Amsterdam, a acceptat sa dea un interviu in exclusivitate pentru go4it!.
"Citirea" electronica a chipurilor noastre va revolutiona comportamentul echipamentelor electronice, spune specialistul roman.
"Aplicatia cea mai importanta pentru noi este human-computer interaction (interactiunea utilizatorului cu computerul - n.r.). Ideea este de a monitoriza continuu o persoana aflata in fata unui computer si de a vedea care-i starea emotionala a acesteia. De exemplu, computerul poate ?vedea? ca persoana este agitata sau stresata si poate reactiona corespunzator (de exemplu, sa porneasca muzica preferata)", spune Sebe.
"Cu Mona Lisa, totul a pornit de la un fel de gluma. Lucrez de cativa ani buni la proiectul de recunoastere a emotiilor si am dezvoltat un sistem in timp real care face aceasta recunoastere. La un moment dat, impreuna cu un prieten, Thomas Huang, ne-a venit ideea de a aplica sistemul nostru pe cateva fete celebre si in special picturi si oameni politici. Avantajul cu Mona Lisa este ca exista un ground truth, adica toata lumea stie ca zambeste, asa ca amputut sa verificamca sistemul
Intr-adevar functioneaza. A fost insa surprinzator mixajul de emotii care au fost detectate si aici desigur se pot face omultime de speculatii. Sistemul consta intr-un algoritm de detectare a caracteristicilor reprezentative ale fetei (ochi, sprancene, colturile gurii etc.). Noi analizam deformarea, fiecarei parti a fetei si o clasificam
intr-una din cele sase emotii universale (surpriza, fericire, frica, tristete, dezgust si manie) pe baza unei analize statistice. Aceasta analiza verifica o anumita deformare fata de o expresie neutra (de pilda, daca colturile gurii sunt lasate in jos este un semn de tristete). Problema cu Mona Lisa era ca avem disponibila o expresie neutra a ei, asa ca a trebuit sa facem o reconstructie a acesteia printr-o medie amultor fete de femei" (mai multe)
Desigur, e interesant sa te distrezi analizand pozele tale, ale cunoscutilor sau ale persoanelor politice, dar tehnologiile de recunoastere ale fetei si a emotiilor inseamna mult mai mult, iar aplicatiile sunt nenumarate. "O idee este de a analiza expresia fetei unei persoane in timp ce consuma un anumit produs (de exemplu inghetata).Companiile vor putea face analize de acest gen pentru a sti daca produsul lor va fi sau nu binevenit pe piata. O alta aplicatie foarte interesanta este de a judeca impactul unei reclame asupra unei persoane prin inregistrarea video in timp real a acelei persoane si prin analizarea expresiei faciale. Facand o medie a unui esantion reprezentativ de oameni se poate vedea daca acea reclama (sau film) are sau nu efectul dorit si care
sunt elementele care starnesc mai mult interesul privitorului", spune profesorul roman.
Cu un soft special si o camera web bunicica, tehnologia de recunoastere a fetei si aplicatiile acesteia se pot muta acasa la tine. "Ideea noastra este ca, in curand, computerul va fi cu adevarat unul personal. Fiecare computer se va adapta la utilizatorul sau in asa fel incat folosirea lui va fi mult mai naturala si flexibila. In plus, interfetele actuale (maus, tastatura etc.) vor disparea sau vor deveni invizibile (ubiquitous computing ? presupune integrarea computerului in mediul de viata al individului, fara a fi perceput ca o entitate distincta - n.r.). De pilda, computerul ar putea sta la baza unei case inteligente si ar fi incorporat undeva in constructia acesteia, fara sa-i constientizezi prezenta, ci numai aplicatiile", explica Sebe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO