Business Hi-Tech

Exclusiv online: Cu ce gadgeturi se lauda CeBIT, cel mai mare targ de tehnologie din Europa

08.03.2010, 00:00 27

Sectiunea gadgeturilor a fost una dintre cele mai vizitate inacest an la CeBIT, cel mai mare targ european de tehnologie, care aavut loc la Hanovra in perioada 2-6 martie.

Unele dintre cele mai mari vedete au fost laptopurile cumonitoare 3D. Companiile taiwaneze Asus si Acer au prezentat astfelde modele ce vor fi disponibile in magazine din acest an.Laptopul 3D prezentat de Asus va costa 1699 de euro, scrie leFigaro, dublul celui prezentat de Acer. Potrivit preseiinternationale, singurul inconvenient al laptopului Asus estedurata de viata mica a bateriei, de doar 146 de minute. Asus aprezentat si laptopul 3D G51J, lansat oficial anul trecut, careeste dispozibil si in Romania.
n urmatorii zece ani, piata laptopurilor 3D va ajunge la 17,7milioane de unitati, potrivit estimarilor companiei de cercetareDisplaySearch, citata de Le Figaro.
De asemenea, e-readerul DR-900 de la Asus, a atras atentiavizitatorilor. Dispozitivul are un ecran de 9 inchi (22,8 cm), iarbateria rezista pentru citirea a circa 10.000 de pagini, adica 20 -30 de romane. Are conexiune la internet prin Wi-Fi sau 3G.
Masina care citeste e-mailurile
Deutsche Telekom a prezentat la CeBIT o masina conectata lainternet, care citeste e-mailurile. Masina, un Volkswagen PassatCC, are incorporat un ecran cu mai multe aplicatii. Conexiunea lainternet se face prin 3G, iar sistemul de operare folosit esteAndroid, dezvoltat de Google.
Masina poate fi conectata la calculatorul personal sau latelefonul mobil. Pe langa citirea e-mailurilor, masina poateidentifica melodiile de la radio si le poate descarca in propriulhardware. Asus a mai prezentat si o asa-numita tastatura PC. Asacum ii spune si numele este vorba despre o tastatura care contineun display de 5 inchi (12,7 cm). Potrivit reprezentantilor Asus,tastatura va intra in magazine in acest an, avand o memorie RAM de1 GB, o memorie de 16 pana la 32 GB, Wi-Fi si Bluetooth, dar siporturi USB.
Tableta PC mai ieftina de 100 de dolari
Compania chineza HiVisions, a prezentat tableta AndroidHiVisions SpeedPad, care va avea un pret de pornire de 99 dedolari. Dispozitivul este mult mai ieftin decat iPad, tabletaprezentata in ianuarie de Apple, care va fi pusa in vanzare de lunaviitoare la preturi incepand de la 499 de dolari. Tableta de laHiVision are o baterie cu o autonomie de pana la sase ore si unecran ecran tactil de 7 inchi (17,7 cm). Dispozitivul functioneazape platfotma Android.
Magazinul online de gadgeturi Getdigital.de a prezentat oalarma zburatoare, un ceas care are un dispozitiv ce incepe sazboare odata ce alarma este pornita. Pentru a opri alarma,dispozitivul trebuie prins si oprit manual.
Acelasi magazin a prezentat o telecomanda universala, carepoate inchide sau deschide orice televizor din Europa.
n ceea ce priveste telefoanele mobile, la CeBIT a fostprezentat telefonul care permite conversatii silentioase. Acesta sebazeaza pe semnalele electrice pe care muschii unei persoane leproduce atunci cand vorbeste. Astfel, dispozitivul, pe baza acestorsemnale, identifica cuvintele pe care persoana vrea sa le pronuntesi le transmite in cuvinte celui de la celalalt capat al firului.Un inconvenient al acestui tip de telefon este faptul cautilizatorul trebuie sa-si lipeasca pe fata mai multe fire pentruidentificarea semnalelor electrice.
Producatorul taiwanez de echipamente digitale Aiptek aprezentat o camera video 3D, care va putea fi cumparata la un pretde 199 de euro. Totodata, compania a lansat si rama foto 3D,autostereoscopica (se pot viziona fotografii in format 3D faraajutorul ochelarilor speciali).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO