Business Hi-Tech

Europenii si americanii renunta la fix pentru apeluri pe Internet

07.11.2005, 14:32 12

Aproape o treime dintre europeni si americani vor renunta la telefonul fix pentru a folosi sistemele de telefonie pe Internet pana in 2009, releva un studiu al companiei de analiza Gartner, citat de editia online a BBC.

Din cauza raspandirii tot mai rapide a conexiunilor de mare viteza la Internet, telefonia online devine o optiune naturala pentru cei care isi petrec majoritatea timpului in fata calculatorului. Apelurile pe Internet sunt mai ieftine si chiar gratuite atunci cand ambii utilizatori folosesc aceeasi platforma pentru comunicare (Skype, Google Talk, Yahoo Messenger etc.). Exista de asemenea optiunea de a realiza videoconferinte, tot pe Internet, cu doua sau mai multe persoane, iar costurile sunt la fel de mici, pentru ca factura la Internet tot trebuie platita.

Desigur, exista si pentru telefonia pe Internet diverse probleme.

Calitatea sunetului nu este totdeauna grozava, iar deseori se intampla ca o conexiune la Internet sa nu functioneze tocmai atunci cand este nevoie urgenta de un apel.

Mai mult, operatorii de telefonie pe Internet nu ofera totdeauna posibilitatea de a suna la numerele de urgenta (Politie, Salvare, Pompieri etc.), lucru care a starnit de asemenea numeroase controverse. In plus, telefonia online este dificil de securizat, astfel incat convorbirile cu detalii confidentiale sa nu ajunga pe mana competitorilor.

Cu toate acestea, telefonia pe Internet este din ce in ce mai populara si folosita. Succesul companiei Skype, care furnizeaza un soft pentru comunicatii online, va stimula si alti jucatori sa mearga pe solutia telefoniei pe Internet.

Skype, lansata de cativa ani, a fost cumparata de eBay, cel mai mare site de licitatii din lume, pentru o suma de trei ori mai mare decat estima fondatorul companiei cu sase luni in urma.

"Chiar daca a fost descarcat de milioane de oameni, Skype nu are foarte multi utilizatori acum. Asta pentru ca necesita casti si microfon, iar apelul gratis este numai cu un utilizator de Skype", a explicat un analist. Pachetele oferite de companie sunt insa foarte ieftine, existand posibilitatea de a suna in alte retele, sau de a fi sunat din alte retele pentru sume foarte mici, care incep de la 2 centi pe minut.

Rezultatele studiului sunt pe de o parte vesti proaste pentru telefonia fixa, dar si informatii pozitive pentru operatorii de telefonie clasica. Acestia trebuie sa inteleaga ca nu mai pot concura decat cu oferte similare operatorilor online. Multi au inceput deja sa implementeze tehnologia digitala, iar preturile la echipamante continua sa scada.

Chiar daca telefonia online ii concureaza puternic, nu va produce firme foarte bogate, fiind extrem de ieftina. Eventualii competitori seriosi vor putea fi cumparati.

In fine, vestile sunt excelente pentru operatorii de telefonie mobila. Pana in 2010, numarul celor care vor utiliza telefonia mobila va ajunge la 3 miliarde, sustine Gartner. Pana in 2009, circa 70% dintre comunicatiile mondiale de voce se vor face pe retele wireless, in special cele de telefonie mobila.

Telefoanele mobile vor costa circa 20 de euro pe vremea aceea, fiind foarte usor de obtinut fara abonament, spre deosebire de costurile relativ mari de acum, spun analistii.

Va exista totusi atunci alternativa utilizarii retelelor wireless (Wi-Fi, WiMax) pentru apeluri mobile de telefonie pe Internet. Cu limitarile de acoperire corespunzatoare. Vor fi pe atunci si telefoane mobile care vor putea in punctele de acces WiFi sa se conecteze la Internet pentru mesagerie si comunicare online.

"Operatorii va trebui sa puna retelele wireless in centrul strategiei lor de viitor", a explicat un analist Gartner. "Altfel, pot inchide de pe acum pravalia", a transat subiectul specialistul american.

Oricum, pretul convorbirii de voce va continua sa scada, iar acest lucru inseamna ca operatorii, atat mobili, cat si de telefonie fixa, trebuie sa gaseasca alte servicii pentru a-si creste incasarile. Marii operatori de telefonie fixa trebuie sa inceapa trecerea la retelele de comunicatii digitale, care vor face trecerea spre telefonia pe Internet.

Operatorul care a deschis calea in acest domeniu a fost fostul monopol de stat din Marea Britanie, BT (British Telecom). dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO