Business Hi-Tech

Europenii au ocupat primele cinci locuri in topul mondial al Internetului

20.04.2004, 00:00 13

Danemarca este tara in care administratia publica, companiile si cetatenii folosesc cel mai mult si mai eficitent Internetul, se arata intr-un studiu realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) si International Business Machines (IBM).
Totodata, cele doua institutii mentioneaza Romania printre tarile cu potential ridicat in acest domeniu.
Anul acesta Statele Unite au ocupat abia locul al saselea, iesind de pe podium, iar Marea Britanie a urcat pe doi la nivel mondial, fiind inconjurata de statele scandinave (Danemarca pe 1, Suedia, Norvegia si Finlanda pe 3, 4 si 5). Documentul arata ca Romania (locul 50) si Mexicul (locul 39) sunt tari cu potential mare de crestere. "In aceste state guvernele proactive si companiile pot utiliza Internetul pentru a-si imbunatati serviciile si pentru a crea noi oportunitati", se spune, evaziv, in raport.
Studiul ia in calcul rata accesului la Internet, pretul abonamentului si acoperirea oferita de principalii furnizori de servicii in tara, suportul tehnic si aplicatiile software disponibile, portalurile guvernamentale si ale administratiei locale, comertul online, accesul la e-banking, precum si numarul de oameni care acceseaza reteaua si timpul pe care il petrec pe Internet zilnic. "Danemarca a fost cea mai agresiva tara in implementarea solutiilor online", a explicat un analist. Dupa ce pe 2003 s-a situat pe locul al doilea la nivel mondial, Danemarca a urcat anul acesta pe primul loc.
Din zona asiatica, cea mai spectaculoasa crestere a fost inregistrata de Coreea de Sud, care a urcat sapte pozitii situandu-se pe locul 14. Singapore a sarit de asemenea cinci trepte in clasament, fiind dupa Statele Unite pe locul al saptelea la nivel mondial. Raportul EIU sustine ca autoritatile din Singapore au sustinut implementarea de solutii de acces la Internetul de mare viteza (broadband), iar guvernul sprijina puternic industria IT&C din tara. Hong Kong a urcat de asemenea un loc fiind pe pozitia a noua, iar Japonia a cazut mai multe locuri, fiind pe locul 25.
Multe din tarile dezvoltate, precum Statele Unite si Japonia, dar si state in curs de dezvoltare ca Peru (47) si Rusia (55) au cazut mai multe locuri fata de anul anterior. Principala explicatie se refera la nivelul redus de penetrare a serviciilor broadband, care chiar daca cunosc cresteri importante nu acopera decat o mica parte a populatiei. De asemenea, este un semnal ca serviciile de tip e-government, e-banking si altele nu sunt inca disponibile la nivelul intregii populatii. "Nu este un semn al declinului industriei din aceste tari, ci refleca o dezvoltare mai lenta comparativ cu statele aflate in progres puternic", a explicat un analist.
Raportul realizat de EIU si IBM da inca un semnal pozitiv industriei IT, subliniind ca previziunile legate de acest domeniu sunt optimiste pentru viitorul apropiat. Cresterea cererii pentru servicii de acces la Internetul de mare viteza reflecta in opinia analistilor pietei o dezvoltare continua a economiilor, scaderea preturilor de acces, a preturilor computerelor si produselor software, toti acesti factori fiind pozitivi pentru afaceri.
Un factor esential pe viitor va fi implicarea guvernelor acestor state in proiectele legate de Internet, spune EIU. Companiile IT si telecom sunt sfatuite sa colaboreze cu guvernele si autoritatile locale, asa cum s-a intamplat in statele scandinave.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO